Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Verktyg
X
Beräkna ditt förlossningsdatum

Beräkna ditt förlossningsdatum

 

Är du nyfiken på när ditt barn kommer? Ange datumet för första dagen av din senaste mens i kalendern nedan, eller skriv in det manuellt, för att snabbt räkna ut ditt preliminära förlossningsdatum.

Beräkna din graviditet och förlossningsdatum med vår kalkylator

När man ska räkna ut hur långt en graviditet har kommit börjar man med den senaste mensens första dag. Det räknas som graviditetens första dag, trots att man egentligen inte är gravid ännu. Sedan räknar man veckorna som följer.

Nyfiken på att veta när ditt barn kommer?

Om du är gravid kanske du är nyfiken på när din lilla krabat kommer att komma till världen. Att vilja veta när ens barn kommer är vanlig fråga och ofta bland det första man vill veta när man blivit gravid. Genom att använda dig av vår kalkylator nedan kan du beräkna ditt förlossningsdatum och se hur långt kommen du är i graviditeten. På så sätt kan du redan nu börja förbereda dig på dig den fantastiska resa som du har framför dig!

 

Beräkna din graviditet och förlossningsdatum med vår kalkylator

För att kunna beräkna ditt förlossningsdatum behöver du komma ihåg datumet för din senaste mens första dag. Det räknas nämligen som graviditetens första dag, trots att man egentligen inte är gravid ännu. Så genom att skriva in detta datum kan du snabbt beräkna både ditt förlossningsdatum och således även hur långt du är kommen i graviditeten.

 

Förbered din förlossning

När du väl har beräknat datumet för din förlossning kan många frågor dyka upp. Att exempelvis vilja veta mer om vad som händer varje vecka under graviditeten är vanligt. Graviditeten brukar vanligtvis delas upp i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern löper från den första veckan fram till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. 

Under den första trimestern är det mycket som händer i kroppen då embryot utvecklas från en enda cell till ett foster som har alla kroppsdelar på plats. Att därför under redan denna period tänka på vad man äter är viktigt. Det är exempelvis viktigt att äta mycket fisk men den får inte innehålla miljögifter.  

Den andra trimestern är också händelserik då fostret har fått lite mer vatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat.  Under den här perioden kan det vara bra att börja kika efter gravidkläder då kroppen nu börjar få en ändrad form. 

Under den sista delen av graviditeten, den tredje trimestern, är graviditeten riktigt nära. Fostret skulle nu med stor sannolikhet kunna överleva om det föddes .  Under den här perioden kan det därför vara bra att börja förbereda sig för förlossningen och sin kommande och fantastiska tid som mamma.

 

Kom ihåg att gå till barnmorskan för det säkraste resultatet

Det är viktigt att komma ihåg att det säkraste sättet att beräkna graviditeten är genom att göra ultraljud. Om du därför går till din barnmorska kommer du således att kunna beräkna ditt förlossningsdatum med största säkerhet. I Sverige brukar alla gravida erbjudas rutinultraljud någon gång mellan vecka 18 och 20. 

 

Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.