Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amning

Hur ofta bör jag amma mitt barn?

Att börja amma sitt nyfödda barn kan vara en intensiv period och som måste få ta sin tid innan ni lärt känna varandra och din mjölkproduktion kommit igång tillräckligt. Ett nyfött barn kan vilja ammas ofta, en gång i timmen till var tredje timme i början och en del barn suger en kortare stund, medan andra barn suger en länge.

Amning bidrar till en god bakterieflora och en sund tarm

Amning bidrar i hög utsträckning till en sund bakterieflora, då modersmjölken innehåller Humana Mjölk Oligosackarider (HMOs). HMOs är en slags fiber som fungerar som mad för de goda bakterierna i tarmen. När bakterierna äter HMOs, bildas det en speciell sorts fettsyra som har en stärkande effekt på tarmen och immunförsvaret.

En guide till amning - video

Har du också funderingar om hur du ammar ditt nyfödda barn? De får det till att se så enkelt ut, de kvinnorna som du sett amma och som om det är den enklaste saken att göra. Amning är naturligt, men för nya mammor och deras barn kommer det ofta inte alls naturligt till en början. Det är helt normalt att behöva vägledning och stöd i början. Vi hoppas att du tycker att vår video och steg-för-steg-guide är användbar.

Hur länge bör man amma?

WHO anser att du bör helamma i sex månader (som tidigare var fyra månader) samt fortsätta med amningen i två år eller mer vid sidan av smakportioner och annan mat. Livsmedelverkets rekommendation är att om man kan och vill, helammar i minst sex månader.

Amning ger bästa starten

Under det första halvåret ger bröstmjölken all näring ditt barn behöver, bortsett från vitamin D. Den är unikt anpassad för just din lilla bebis, och innehållet och mängden anpassar sig hela tiden efter barnets behov. Dessutom bidrar bröstmjölken till att ge barnet ett skydd mot infektioner.

Hur ammas en nyfödd?

De flesta barn som får ligga ostörda på mammas mage direkt efter förlossningen brukar vilja börja suga på mammas bröst inom de närmaste timmarna. Det är ingen idé att att försöka innan barnet själv visar signaler på att vilja ammas. Hud mot hud kontakten som rekommenderas främjar att ditt barn börjar att söka efter bröstet när det är redo till att ammas men den hjälper även till att ditt barn håller sin kroppstemperaturen.

Vad bör du äta när du ammar?

Precis som det var viktigt att äta bra och näringsrikt medan du var gravid, så är det lika viktigt att du fortsätter att göra det även medan du ammar. Försök att äta frukost, lunch och middag och ett eller två bra mellanmål. Här följer några tips som är bra att tänka på när du är en ammande mamma.

Humana Mjölk Oligosackarider – en av bröstmjölkens nyckelingredienser

Forskare har nyligen kartlagt funktionen av en av bröstmjölkens nyckelingredienser – nämligen Humana Mjölk Oligosackarider (HMOs). HMOs är den tredje största beståndsdelen i bröstmjölk (bortsett från vatten) och det unika med dessa är att de faktiskt förser det ammande barnet med ett effektivt infektionsskydd, i varje droppe bröstmjölk. Här är lite fakta om HMOs, som vi tycker är väldigt spännande!

Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?

De senaste åren har forskningen om bröstmjölk gått framåt. Ny kunskap visar hur komplext och avancerat den näringsmässiga sammansättningen hänger samman med barnets ständigt varierande behov. Det näringsämne som ändras mest är proteinet.

0 - 3 månaders bebis - en god start i livet

Bröstmjölk ger under det första halvåret all näring som ditt lilla barn behöver. Bröstmjölk är dessutom unikt anpassad för varje enskilt barn och bidrar med antikroppar för att ge barnet ett skydd mot infektioner. Amma därför så länge det känns bra för dig och ditt barn.

Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.