| Kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss på barnmatsforum@se.nestle.com eller via telefon 020-299200.

| WHO-koden

barnmat

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. Nestlé stöder detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.

Fortsätt

Protein - kroppens byggmaterial

Protein behövs för tillväxt och underhåll av kroppen. Det är till exempel en viktig beståndsdel i alla muskler, och ingår även i pyttesmå mängder i andra ämnen.

Nästan alla hormoner och enzymer, som ingår i en mängd olika processer i kroppen, är proteiner. Om man äter mer protein än vad kroppen vid det tillfället behöver, som byggstenar och för reparation, används överskottet som energi. Denna energi används till förbränning eller omvandlas till fett, vilket innebär att det inte är någon fördel att äta mer protein än kroppen behöver i sitt arbete.

Under spädbarnsåret behöver barnet en ganska låg andel protein i maten. Bröstmjölken innehåller ganska lite protein och är perfekt sammansatt. Från ett års ålder rekommenderas att 10–15 % av de kalorier man äter kommer från protein. Det brukar vara enkelt att hålla, då man nästan aldrig får i sig för lite protein.

Kött, fisk, ägg, bönor, linser, ärtor och mjölk, eller produkter baserade på dessa råvaror, är bra proteinkällor. Vi får en knapp tredjedel av vårt proteinintag från mjölmat och andra produkter av vete, havre, råg eller korn. Minst energi är det i mat som är rik på vatten.