| Kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss på barnmatsforum@se.nestle.com eller via telefon 020-299200.

| WHO-koden

barnmat

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. Nestlé stöder detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.

Fortsätt

Näringslära

Vad gör maten i kroppen?

När vi känner hunger är det kroppens sätt att berätta att den behöver näring. Ofta kan vi dessutom känna ungefär vilken sorts näring kroppen är i behov av, genom att lyssna till vad vi är sugna på. Det här suget kan vara en aning förrädiskt, kroppen behöver aldrig t.ex. smågodis. Men just söta saker har varit så extremt ovanligt under större delen av människans evolution så vi är programmerade att uppskatta den smaken lite extra. För barnens räkning är det verkligen värt att vara uppmärksam på - de vet ju ännu inget om näringslära. Nestlé har bedrivit forskning och utvecklat barnmat i 145 år - så näringslära är något vi verkligen brinner för. Det är ett omfattande och fascinerande ämne - vi har här provat att göra en enkel sammanfattning.

Extremt kortfattat är det såhär: kroppen behöver energi, byggmaterial och underhållsämnen. Ditt barn som växer behöver en annan näringssammansättning än du själv som slutat växa.

Näringslära
Hur får kroppen kraft och energi?
Hur får kroppen kraft och energi?

Energi i mat och dryck är en förutsättning för liv, kraft och hälsa. Energin mäts i kilojuole eller kilokalorier som i dagligt tal ofta bara kallas kalorier. . Energi finns i all mat. Mest energi är det i fettrik mat och minst i vattenrik mat.

Kroppen hämtar främst sin energi från kolhydrater och fett, men även protein kan omvandlas till energi om man får i sig ett överskott.

För barn och ungdomar behövs extra energi för att kroppen ska växa och utvecklas. Ett spädbarn behöver ungefär fyra gånger mer energi per kilo kroppsvikt än en vuxen person. Under barnets första månader behövs cirka en tredjedel av energiintaget för tillväxt men efter 3-årsåldern har andelen sjunkit till ett par procent av energibehovet.

Läs mer om de olika näringsämnena:

Fett

Kolhydrater

Protein

Vitaminer

Mineraler

Antioxidanter