| Kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss på barnmatsforum@se.nestle.com eller via telefon 020-299200.

| WHO-koden

barnmat

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. Nestlé stöder detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.

Fortsätt

Grötfrukost grundar för hälsosam livsstil

Det finns goda skäl att introducera bra frukostvanor tidigt till sina barn: dels behöver barn i förskolan mycket energi för att orka fram till lunch, dels kan dåliga frukostvanor leda till sämre matvanor i övrigt.

I den stora amerikanska kostundersökningen ”National health and nutrition examination survey” framgår att barn som äter en sund frukost även utvecklar hälsosamma matvanor i övrigt. Det har också visat sig vara lättare att få till en näringsmässigt bra frukost med fibrer, frukt och kalcium om det ingår cerealier, och att inkludera välling, gröt eller flingor i frukosten är en bra start på dagen. Många barn är trötta på morgonen och känner dålig matlust, så ett tips är att dela upp frukosten i två delar: servera välling, gröt eller flingor hemma och ta med en smörgås, frukt eller en smoothie till förskolan.

Fakta från studien

  • Skolbarn som åt en väl sammansatt frukost hade en bättre sammansatt kost över hela dagen och lägre fettintag totalt. De hade också lägre BMI jämfört med de barn som hoppade över frukost.
  • Det finns en tydlig koppling hos vuxna mellan att äta en normalstor frukost och att ha en allmänt hälsosam livsstil och högre grad av fysisk aktivitet.