| Kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss på barnmatsforum@se.nestle.com eller via telefon 020-299200.

| WHO-koden

barnmat

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. Nestlé stöder detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.

Fortsätt

Äter mitt barn för lite?

Alla barn är inte lika matglada. Om ditt barn dock följer sin längd- och viktkurva, behöver du inte oroa sig, då får han/hon troligen i sig tillräckligt med mat.

Lita på att ditt barn känner hur mycket mat han/hon behöver. Vid en del måltider är aptiten större, vid andra mindre.

Matlusten ökas vid positiva vibbar runt matbordet. Det lilla barnet härmar gärna föräldrarna, smaka gärna på barnets mat och visa med leende och tilltal att du gillar och uppskattar den.

Kom ihåg att det kan vara svårt att få ett gnälligt barn att äta. Ofta handlar det om att ligga steget före och försöka ha måltiden klar innan barnet är så hungrigt att det blir gnälligt. Kanske måste man ge barnet en smörgås, morotsstav eller mjölk vid hemkomsten från dagis, för att slippa hungriga barn tills middagen är klar.

Vatten är den bästa törstsläckaren och en bra måltidsdryck. Vid ettårsåldern är även mjölk en bra måltidsdryck, men det är lätt att dricka sig mätt. Börja därför inte måltiden med mjölk, saft eller liknande.

Tips för en lyckad matstund:

  • Torka inte barnet runt munnen hela tiden, det tar bort fokus från maten.
  • Lägg färgglada grönsaker/fruktbitar på tallriken, det kan locka barnet att pröva.
  • Undvik småätande för sysselsättning i vagnen eller som tröst, det är inte bra för matlusten.
  • Ge inte sockrade produkter, det tar plats för riktig mat
  • Prata inte för mycket om maten och barnets matlust – bara försätt servera varierad mat där det ingår olika livsmedel, ge inte upp!