| Kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss på barnmatsforum@se.nestle.com eller via telefon 020-299200.

| WHO-koden

barnmat

WHO rekommenderar uteslutande amning under de första 6 månaderna. Nestlé stöder detta till fullo liksom fortsatt amning tillsammans med introduktion av en varierad kost enligt råd från barnhälsovården.

Fortsätt

1000 dagar
för livet

Under ditt barns första 1000 dagar i livet läggs grunden för resten av dess liv. Vi har arbetat med barn och hälsa i 150 år med målsättningen att alla barn ska ha samma möjlighet att växa och må bra. Vår information, vår barnmat och vårt personliga kunskapsprogram Min Nestlé Club har alla som mål att hjälpa dig och ditt barn att få de första viktiga 1000 dagarna i livet att bli så bra som möjligt.

Vad menas med de
första 1000 dagarna?

Ditt barns första 1000 dagar i livet börjar räknas redan vid befruktningsögonblicket
och pågår till dess att ditt barn fyller 2 år.
9 månader i magen (270 dagar) + 2 år som litet barn (730 dagar) = 1000 dagar

Från ägg & spermie till dagisbarn

1000 dagar låter kanske långt, men tänk på allt som ska hända under den här tiden. Först kommer hela graviditeten, sedan förlossningen och sedan följer barnets första 2 levnadsår. Denna period omfattar flera olika faser och barnets behov skiftar hela tiden. I magen får barnet sin näring via navelsträngen, efter förlossningen börjar amningen och så småningom ska det lära sig att äta uteslutande riktig mat. Allt det här på bara 1000 dagar.

Varför är de första 1000 dagarna så viktiga?

Hälsosam och tillräcklig näringstillförsel under barnets första 1000 dagar är avgörande för att barnet ska växa, utvecklas och må bra. Modern forskning visar att denna period har betydelse långt upp i åldrarna. Rätt näringstillförseln under de första 1000 dagarna påverkar även barnets framtida hälsa. Därför är det av största vikt att du som förälder känner till vad ditt barn behöver under dessa 1000 dagar, så att du kan ge ditt barn en så bra start i livet som möjligt.

Lär dig allt om hur du
ger ditt barn den bästa starten i livet!

Nestlé har lång erfarenhet av att arbeta med barn och näring. På den här sidan har vi samlat information som handlar om de första 1000 dagarna i ditt barns liv. Om du blir medlem i Min Nestlé Club kommer du ges tillgång till ett individuellt kunskapsprogram som är anpassat och följer dina och ditt barns skiftande behov under denna period. Vi vill gärna hjälpa dig att ge ditt barn den bästa starten det kan få i livet.

Vill du läsa mer om vår barnmat här i Norden?

De första 1000 dagarna – påverkar ditt barn hela livet

  • GRAVIDITETEN
  • NÄR BARNET ÄR FÖTT
  • RIKTIGT MAT PÅ BARNETS VILLKOR

Maten för livet – så här tycker barnen själva om saken

Bröstmjölks-
Protein
för en god
start i livet

Vad vet du om det näringsämne som är viktigast för ditt barn?

Medicinska experter och forskare har först på senare år till fullo förstått proteinets komplexa betydelse för ett barns hälsosamma utveckling. Nestlé bedriver runtom i världen en bred forskning om barn och hälsa.
Vi har nedan samlat artiklar som på ett övergripande vis sammanfattar den senaste forskningen om hur viktigt det är att ditt barn får rätt sorts protein i rätt mängd.

  • Protein – vilken sort och hur mycket är optimalt för ett litet barn?
  • Proteinets betydelse för ditt barns tillväxt och utveckling
  • Rätt protein kan förebygga allergier
  • Proteinets betydelse för barnets vikt
  • Så växer barnets hjärna
  • Optimal kost för bebisar och småbarn
  • Protein nödvändigt för barnets tillväxt


Visste du att...


Du kan påverka ditt barns ärvda hälsa med kosten?

Barnet ärver mycket från sina föräldrar. Personliga egenskaper, utseende och vissa förutsättningar för sin hälsa. Men hälsan påverkas även av andra faktorer, i hög utsträckning av den kost som barnet får. Faktum är att en god näringstillförsel inte bara påverkar ditt barns hälsa här och den kan också påverka hur barnets hälsa utvecklas i framtiden. Ditt arv kan du inte göra mycket åt, kosten kan du däremot påverka!

Såhär påverkas arvet av kosten och livsmiljön

Du kan påverka vissa av ditt barns gener genom vilken kost du ger barnet och vilken miljö det vistas i. Sådant som kan påverkas är ämnesomsättningen, immunförsvaret och den intellektuella utvecklingen. Läran om hur generna utvecklas genom variationer av kost, miljö och livsstil kallas för epigenetik.