MyFeed Personalized Content
4-5 månader
Artikel
Add this post to favorites

Vitaminer och barn - 13 livsviktiga ämnen

Det finns tretton olika vitaminer som är nödvändiga att få i sig via maten. De kan inte ersätta varandra utan har alla sin specifika funktion i kroppen. Vitaminer finns i mat både från djur- och växtriket. Här i Norden, där vi har god tillgång på mat, är vitaminbrist ovanlig.

4min att läsa Jun 12, 2017

Det finns både fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.

Vitaminer lösliga i fett

A, D, E och K-vitamin är fettlösliga. Gemensamt för fettlösliga vitaminer är att de kan lagras i kroppen under en längre tid samt att de kan överdoseras. Om vitaminerna bara tillförs från mat är dock risken för överdosering i stort sett obefintlig.

Vitamin A

Vitamin A är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. Dels retinol, vilket är färdigt A-vitamin som finns i djurriket, dels karotenämnen, som finns i växtriket. Det mest välkända är väl betakaroten i morötter som omvandlas till retinol i kroppen.

Vitamin A behövs bland annat för immunförsvaret, syn, tillväxt, hud och slemhinnor. Man hittar retinol i lever, ägg, mjölkprodukter som berikats med A vitamin, margarin och olja. Karoten finns till exempel i morötter, broccoli, aprikoser, grönkål och spenat.

Vitamin D

Från cirka en veckas ålder behöver alla barn tillskott av vitamin D som finns att köpa på Apoteket. Läs mer om D-vitamin här.

Vitamin E

Det är också ett samlingsnamn för flera olika ämnen som har effekter som liknar varandra.

Vitamin E hindrar fleromättade fettsyror från att härskna i kroppen och är en så kallad antioxidant. Ju mer fleromättat fett man äter desto mer E-vitamin behöver man. Det har naturen ordnat på ett fint sätt då E-vitamin och fleromättat fett finns i samma livsmedel.

Vitamin E finns i olja, nötter, mandel, feta fiskar, äggula och grönkål.

Vitamin K

K-vitamin finns i livsmedel men kan också bildas i kroppen av tarmens bakterier. För att förhindra blödningar får nyfödda barn en spruta med vitaminet direkt efter födseln. Den huvudsakliga uppgiften för vitamin K är att medverka till att blodet koagulerar som det ska.

Det finns i bladgrönsaker som broccoli, brysselkål, grönkål och dessutom i lever.

Vitaminer lösliga i vatten

Alla vitaminer som kalls B vitaminer och C vitamin hör till de vattenlösliga vitaminerna. Så länge man äter livsmedel från olika grupper (tänk matcirkeln) brukar det inte vara svårt att få tillräckligt mycket av dessa vitaminer. Eftersom de inte kan lagras i kroppen som de fettlösliga behöver vi få dem i maten varje dag. Äter vi mer vitaminer än vi behöver utsöndras överskottet via urinen. Det kan vara bra att veta att de vattenlösliga vitaminerna är känsliga för värme och kan delvis förstöras vid matlagning. Därför är det bra att inte koka vissa grönsaker för länge och gärna använda kokvattnet om du till exempel ska mixa grönsaken till puré.

B-vitamin

Tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin, pyridoxin (B6), folat, kobalamin (B12), biotin och pantotensyra är vitaminer som alla hör till gruppen B-vitaminer.

Varje vitamin har sin specifika uppgift men gemensamt för de flesta är att de medverkar i ämnesomsättningen och blodbildningen.

Vitamin B12

Vitamin B12 är undantaget då det trots att det är vattenlösligt kan lagras i levern. Barn har inte hunnit bygga upp något lager av vitaminet och det är därför som man inte brukar rekommendera en strikt vegetarisk mat till små barn. Om man äter veganmat behövs alltid tillskott av vitamin B12.

Vitaminet behövs för produktion av röda blodkroppar och för nervsystemet. B12 brist kan ge en speciell sorts blodbrist (perniciös anemi) vilket beror på avsaknad av ett ämne i magsäcken.

Vitamin B12 finns i princip bara i mat från djurriket, som inälvsmat, ägg, fisk, kött, mjölk och ost.

Folat

Folat, eller folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns i maten medan folsyra är den form som används i tillskott.

Folat/folsyra är extra viktigt om man planerar att bli gravid eller precis har blivit gravid . Forskning visar att brist på folsyra i kroppen kan öka risken för att barnet ska få ryggmärgsbråck. Idag rekommenderas att de flesta kvinnor ska ta ett tillskott av folsyra när de planerar att bli gravida. Läs mer på Livsmedelsverket.

Folat/folsyra behövs för ämnesomsättningen i cellerna och för att kroppen ska kunna bilda nya röda blodkroppar.

Folat finns i många olika livsmedel men extra mycket i olika grönsaker – som baljväxter och gröna grönsaker – frukt, mjölk, spannmål.

Vitamin C

Detta är nog vårt mest välkända vitamin och ett annat namn för C-vitamin är askorbinsyra. Det är ett känsligt vitamin som förstörs av syre, hög värme och långvarig kokning då det kan lösas ut i kokvattnet.

C-vitamin medverkar i en rad olika reaktioner i kroppen. Det behövs för bindvävens ämnesomsättning, skyddar mot oxidering (härskning), deltar i kroppens försvar mot stress med mera. En annan viktig funktion är att C-vitamin i en måltid gör det lättare för kroppen att ta upp järnet i maten.

Frukt, bär, grönsaker och potatis innehåller C vitamin . Extra mycket finns i citrusfrukter, kiwi, svarta vinbär och hjortron.

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

  • newsletter icon

    Innehåll till dig

    Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

  • Verktyg

    Verktyg

    Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

  • coupons

    Rabatter

    Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.