Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 5 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Även om din bebis just nu bara är stor (eller liten) som en ärta, händer det mycket därinne. Utvecklingen går snabbt och han eller hon växer så det knakar!

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Det är svårt att se med blotta ögat, men ditt barns hjärna utvecklas snabbt nu med två hjärnhalvor som växer fram. Även konturerna av din bebis sinnesorgan – ögon, öron, näsa, mun – börjar ta form liksom lung- och matsmältningssystemet. Det händer mycket nu. Det lilla, lilla hjärtat är till och med så pass utvecklat att du skulle kunna höra det på ett ultraljud. Spännande! Så visst rör det på sig, där inne i din livmoder. Sakta men säkert börjat ett nytt litet liv att ta form.

DIN KROPP

Även om du ”bara” är i femte veckan, känner du själv att något har förändrats. Du har förändrats. Kanske känner du dig mer spänd eller irriterad än vanligt. Anledningen? Hormonerna. De hormonella förändringarna påverkar inte bara dina känslor utan kan även påverka din kropp rent fysiskt. Större bröst och en viss känning eller smärta i bäckenregionen är vanligt den här veckan. Smärtan i bäckenet beror på det intensifierade blodflödet och brösten, tja, de gör sig redo för att amma (gäller att vara ute i god tid). Allt detta är en del av processen och är helt normalt.

ÄTA RÄTT

Vi gissar att du inte heller lyckats undgå det beryktade illamåendet på morgonen. Tyvärr är detta illamående inte bara vikt åt morgonen utan något du kan känna av lite då och då under hela dagen. Det är din kropps reaktion på alla förändringar som sker inom dig – den håller på att vänja sig. Ett nödvändigt ont, så att säga. Som tur är finns det några knep du kan ta till för att må bättre. Först och främst – försök att få i dig lite frukost, även om du mår illa. Hur konstigt det än låter så brukar lite frukost lindra illamåendet, samtidigt som du ger dagen en bra start med viktiga kolhydrater. Ett annat tips är dela upp dina måltider och ta små mellanmål mellan ordinarie frukost, lunch och middag. Var inte orolig om du förlorar lite vikt såhär i början av graviditeten på grund av kräkningarna. Det är bara tillfälligt och kommer bli bättre snart. En sista sak som är bra att komma ihåg – drick mycket vatten. Du gör av med mer vätska än du tror.

TIPS

Hur du ska kunna veta om du verkligen är gravid? Ett klassiskt första tecken är att mensen uteblir. Du kan även ta ett graviditetstest, som nu i femte veckan är hyfsat tillförlitligt. Men för att helt säker bör du kontakta och bli undersökt av en barnmorska. Ju tidigare desto bättre, då man i ett tidigt stadium lättare kan minska risken för eventuella komplikationer. Din barnmorska kan till exempel se om det befruktade ägget har fäst korrekt i livmoderväggen. Hon fastställer även förväntat födelsedatum, vilket inte bara är kul att veta utan även bra för framtida planering! 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även