Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 40 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Nu är det dags! Har det inte redan skett så kommer din bebis förmodligen att komma ut inom de närmaste dagarna. Om han eller hon inte kommer ut frivilligt, kan din barnmorska ge din bebis lite extra skjuts på vägen.

2 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Det här kan vara tidernas kortaste kapitel om barnets utveckling – din bebis är redo att födas! Nu är allt utvecklat och inget särskilt händer den här veckan förutom att ni båda väntar på årets stora händelse. Var inte orolig om din bebis inte vill lämna magen vecka 40 – väldigt få bebisar föds på exakt beräknat datum. Särskilt förstfödda kan bli lite sena. I hela 14 dagar kan bebisen få ladda i magen innan barnmorskan sätter igång födseln.

DIN KROPP

Det här är din sista ”officiella” graviditetsvecka. Visste du att förlossningen är minst lika fysiskt ansträngande för barnet som för mamman? Genom att sparka mot livmodern och vrida kroppen smart så att den ”skruvas” ut, spelar bebisens prestation en stor roll. För att underlätta det hela, har naturen så smart ordnat så att bebisens två skallben inte riktigt växt ihop än utan kan pressas ihop vid födseln. Först vid 18 månaders ålder har skallbenen växt ihop.

RÄTT NÄRING

Du har ätit bra de senaste nio månaderna, inte bara tillräckligt för två utan även hälsosamt för både dig och din bebis. Visst är det bra vanor att fortsätta med men det skadar inte att unna sig ett och annat den här veckan. Det har du förtjänat. Vi menar inte att gå loss helt, men är du sugen på en glass eller choklad, njut! Nu om någonsin får du ge efter för dina begär.

TIPS

Direkt efter födseln brukar barnmorskan lägga bebisen på mammans bröst där han eller hon känner sig trygg trots nya omgivningar. Igenkänningen av sin mammas värme, doft, röst och till och med hjärtslag verkar lugnande. Ett perfekt tillfälle att lägga din nyfödde vid ditt bröst och amma för första gången. Efter allt hårt jobb får du äntligen hålla din efterlängtade bebis i dina armar. Belöningen!

Grattis och stort lycka till i ert nya liv!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

 

 

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även