Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 39 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Du har kanske haft några sammandragningar och undrat om det kan vara dags redan? Oroa dig inte, du lär inte missa din förlossning!

2 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Barnet utvecklar fortfarande lite fett under sin hud. Efter en lång tid inne i magens ombonade vrå förbereds det lilla ansiktet för världen utanför. Nu när han eller hon har så gott som nått sin födelsevikt, finns det inte mycket svängrum i magen. Bebisen börjar få det trångt – precis som det ska vara nu i näst sista veckan. Om han eller hon skulle födas nu så skulle det gå alldeles utmärkt.

DIN KROPP

Många förstföderskor är osäkra på hur man ska kunna veta att det är dags för förlossning. Var så säker – det vet du! Väldigt få bebisar föds så fort att man inte hinner in till sjukhuset i tid. Tvärtom skickas många föräldrar tillbaka av barnmorskan för att de har kommit in för tidigt. Strax innan förlossningen kan du känna dig trött och illamående, ibland ihop med en huvudvärk som inte släpper. Kanske du upptäcker lite blod eller slem. Det här är ett tecken på att livmoderhalsen har öppnat sig. Om de ”riktiga” sammandragningarna har startat, kan du räkna med att förlossningen har satt igång.

Vad är då skillnaden mellan så kallade förvärkar och de första riktiga sammandragningarna? Förvärkar är oregelbundna, där magen drar ihop sig en kort stund för att sedan slappna av. Oftast lugnar de ner sig om du lägger dig ner eller tar ett varmt bad. ”Riktiga” sammandragningar däremot blir bara starkare när du lägger dig ner. Dessa kommer med jämna intervaller som blir kortare och kortare. När de kommer med mindre än tio minuters mellanrum är det dags att åka till sjukhuset!

TIPS

Varje bebis är unik och det går självklart inte att sätta ett mått på hur stor han eller hon ska vara. En frisk bebis som föds kring sin beräknade födelsedag är i genomsnitt 50 cm lång och väger 3,5 kg. Men sifforna varierar stort, ibland är bebisen mindre, ibland större. Så länge han eller hon är frisk är allt normalt. Är du rädd för att din bebis kommer vara ovanligt stor? I sådana fall har din barnmorska kunnat se det redan vid första ultraljudet och då berättat det för dig. 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även