Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 36 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Din bebis är redan runt 47 cm lång och väger 2,7 kg! Från och med nu kommer han eller hon lägga på sig runt 220 gram i veckan.

2 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Tekniskt sätt skulle din bebis faktiskt kunna leva utan sin navelsträng redan nu. I samma sekund som bebisen föds, kommer han eller hon helt naturligt att anpassa sig till att få mat med små mellanrum istället för kontinuerligt. De lär sig fort. Samtidigt slutar moderkakan att fungera som bebisens lunga. Fostervattnet som förut varit bebisens luftväg dunstar bort i samma sekund som bebisen tar sitt första andetag.

DIN KROPP

Nu när din härliga gravidmage kanske inte är helt medgörlig när du ska knyta skorna, kan det vara skönt med skor som är lätta att bara dra på. Var inte rädd för att be din partner om hjälp. Det känns alltid bra att kunna vara till hjälp, särskilt när man annars mest kan stå hjälplöst bredvid och titta på. Glöm inte att vila. Det behöver du nu. Var försiktig med att lyfta tunga saker – det är inte bra för ryggen och ärligt talat inte så tilltalande nu heller. Även de lättaste saker kan bli rätt tunga när du även har en stor mage att bära runt på. Ta hjälp av de i din närhet – kanske de kan hjälpa dig med vardagliga saker som att handla och laga mat? 

ÄTA RÄTT

Att äta ska vara njutbart –  tänk på att äta i lugn och ro i en rofylld miljö. Se till att få i dig färsk fisk, frukt och grönsaker och bra, långsamma kolhydrater. Kom ihåg att en del livsmedel är mer näringsrika än andra. Magnesium hittar du i mörk choklad, solros- och pumpafrön samt i en del magnesiumberikat mineralvatten. Vitamin B6 är viktigt för nervsystemet och finns i sojabönor, banan, nötter och fullkornsprodukter. Slutligen rekommenderar vi att äta mat som du gillar eftersom det gör att din kropp producerar endorfiner, vilket i sin tur får både dig och bebisen att må bra helt enkelt. Inget fel i det!

TIPS

För en del par är namngivningen hur lätt som helst. För andra kan det vara svårare att hitta ”rätt”. Det behöver det inte vara! Det finns massor av inspiration att ta till – namnböcker (som ofta innehåller både traditionella och mindre traditionella versioner), familjenamn, filmkaraktärer i favoritfilmer, artister… listan kan göras lång. Gör egna listor med namnförslag och använd uteslutningsmetoden. Kanske du kan göra en och din partner en? Om ett och samma namn dyker upp på båda listorna, så… Fast det skulle vara för lätt, eller hur? 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även