Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 32 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Din bebis utvecklas fortfarande så här nära inpå upploppet, men det handlar mest om finslipning och polering. Han eller hon gör sig redo för att träffa dig!

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Nu är bebisens ben så gott som helt färdigutvecklade och alla naglar är på plats på de små fingrarna. Inom kort kommer även hudens rödaktiga rodnad att ersättas av en ljuvlig, bebisrosa nyans. Bebisens binjurar är för tillfället enorma – lika stora som hos en tonåring! Dessa utsöndrar steroidliknande hormoner som kortisol (naturligt kortison) i imponerande mängder, mer än tio gånger så mycket som hos en vuxen person. Kortisol spelar en viktig roll, inte bara för att ge kraft vid födseln utan även för att hjälpa organ, som till exempel lungorna, att utvecklas. Efter födseln kommer binjurarna att minskas dramatiskt och vara i en mer naturlig proportion till bebisens storlek.

DIN KROPP

Tycker du att ditt matsmältningssystem jobbar allt långsammare? Det har du att tacka dina hormoner för. Ge tarmarna en skjuts på vägen genom att välja fiberrik mat. Torkad frukt är bra som mellanmål. På graviditetskontrollen vecka 32 mäter barnmorskan din mage och lyssnar på barnets hjärtljud. Hon kontrollerar även ditt blodsocker, blodtryck och din vikt. Bara två månader kvar!

ÄTA RÄTT

Här går du och har fullt upp med att vara gravid och vi uppmanar dig redan att förbereda dig på tiden efter förlossningen. Men det här är en bra tid att se över att du får i dig alla vitaminer du ditt barn behöver. Ditt barns känsliga hud kommer snart att få en rejäl prövning när den inte längre har fostervätskan att ta skydd av, både under och efter födseln. Vitaminer lagras inte vilket betyder att de behöver tas dagligen för att göra nytta. Både nu och när du ammar får bebisen alla sina vitaminer och näringsämnen från dig. Ät varierat och mycket grönt så brukar det ordna sig. En bra tumregel: Ju mer naturligt färgglad din mat är, desto fler vitaminer får du i dig.

TIPS

Undrar du vad du behöver ha ordnat till bebisens ankomst? Bra fråga! Vad gäller kläder så kommer du behöva runt fem till sju bodys, byxor och pyjamasar. Spädbarn har en förmåga att få upp mjölken igen ganska ofta i början. Det kan även vara bra att ha en eller två lättare bomullsmössor, en overall som passar för årstiden samt ett par koftor eller tjockare mössor efter säsong. Utöver detta kan det vara bra att ha utrustning till när bebisen ska sova, bada, äta och få blöjor bytta. Leksaker brukar vara populära presenter men egentligen är det ingen brådska med det – du kommer definitivt vara bebisens favoritleksak i början. Glöm inte att köpa en barnstol till bilen, den lär behövas när ni ska köra hem er lilla bebis från sjukhuset. 

Ett litet extratips: Spädbarn är inte små för alltid. De växer ur sina kläder väldigt snabbt, så köp inte för mycket!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även