Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 31 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Nu närmar sig dagen D och din lilla bebis har börjat vända sig rätt i magen. Smart unge! Fast det visste du redan.

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Ditt barn bara växer och växer. I slutet av denna veckan väger han eller hon hälften av sin kommande födelsevikt. Några centimeter till ska det växas på längden. Samtidigt börjar bebisen inställa sig i den position som han eller hon kommer att ha vid födseln. 95% av alla bebisar föds med huvudet först, så kallad framstupa hjässbjudning. I en del landsting görs ett andra ultraljud vecka 32-34, där du i sådana fall kommer att få reda på hur din bebis ligger. Om din bebis inte ligger korrekt (vilket inte vore en katastrof) kommer barnmorskan tillsammans med dig ordna så att förlossningen går smidigt i alla fall, kanske genom kejsarsnitt.

DIN KROPP

Glatt överraskad över den nya storleken på dina bröst? Din kropp gör sig redo för att amma! Bli inte förvånad om du får gula fläckar på din blus eller t-shirt då och då, det är bara lite ”förmjölk” eller råmjölk. Ett gott tecken: dina bröst är redo för att mata ditt barn. Inte alla blivande mammor producerar råmjölk redan nu. Är du en av dem som gör det, kan du enkelt skydda dina kläder med amningskupor och glatt fortsätta i graviditeten. Mjölken du ger ditt barn de första dagarna innehåller alla antikroppar ditt barn behöver för att ha ett starkt immunförsvar efter födseln.

ÄTA RÄTT

Eftersom din bebis ska gå upp ytterligare 1 - 1,5 kg innan födelsedagen, det vill säga ca 200 gram i veckan, behöver du anpassa din kost lite. Det betyder inte att du måste proppa i dig fler kalorier (det där med att ”äta för två” är tyvärr en myt), utan snarare äta allsidigt så att du och ditt barn får i er vad ni behöver. Massor av grönsaker och frukt, bra och magert protein, fullkorn och fett av det goda slaget. Det är det enklaste sättet att försäkra dig om att din bebis får allt som han eller hon behöver utan att stjäla från dina reserver.

TIPS

Storleken på en kvinnas bröst har absolut inget att göra med hur bra hon kan ta hand om sitt barn. Vi upprepar – inget samband överhuvudtaget! Även små bröst brukar kunna amma alldeles utmärkt. En liten byst ger, tvärtemot vad man skulle kunna tro, inte mindre mjölk än en stor. Mängden mjölk bestäms utifrån hur mycket barnet dricker och hur bra hans eller hennes sugmekanik fungerar och inget annat. Så det är alltså helt och hållet upp till din bebis!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även