Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 30 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Varje dag utvecklas ditt barn allt mer för att göra sig redo inför sin ankomst om mindre än 10 veckor (!). Tycker du att tiden flyger iväg eller att den allt kunde snabba på lite? Alla upplever det olika.

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Ooh, vad var det? Kände du en rörelse som inte var den vanliga sparken? Din bebis kan ha hicka. På riktigt! Det kan hända om han eller hon sväljer en för stor klunk fostervätska. Du kan både känna och höra det. Om du bör vara orolig? Inte alls. Din bebis tränar bara på sina andningsrörelser. Övning ger färdighet!

Den här veckan är bebisens könsorgan färdigutvecklat. Han eller hon har även fått en väldigt bra syn och svarar bra på ljud. Musik på låg volym och ljudet av era röster tas tacksamt emot därinne. Inte sällan triggar det igång rörelser (dansgolv i magen?) och ökar bebisens hjärtfrekvens, vilket man kan se på ultraljud.

DIN KROPP

För några veckor sedan välkomnade du din lilla bebis sparkar och rörelser med glädje. Nu kan ditt barns gymnastik kännas mindre härlig. Din livmoder har vuxit så mycket att det kan göra hyfsat ont när han eller hon sparkar mot dina revben. Många blivande mammor börjar få ont lite överallt just nu. Det ökade blodflödet löser upp dina leder, ledband och muskler en aning. Men oroa dig inte, de kommer tillbaka.

ÄTA RÄTT

Oavsett om du arbetar eller inte så rekommenderar vi att vila så mycket du kan. Det här är en bra tid att förbereda dig genom att fokusera på vad du äter. Frukt och grönsaker ger dig vitamin C som du behöver för att skydda dina celler och vener. Vitamin C förbättrar även ditt järnupptag, vilket hjälper dig att fylla på järnförrådet i dina röda blodkroppar.

TIPS

Du som sitter framför en dator hela dagarna undrar säkert om det kan vara så bra för din bebis i magen med all strålning. Du kan vara lugn, det påverkar varken fostret eller dig. Studier har tydligt visat att det inte finns någon extra risk för missfall eller andra problem under graviditeten på grund av skärmtid. Ytterligare en sak du kan bocka av på stresslistan! 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även