Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 27 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Nu är din bebis så stor att han eller hon skulle kunna ligga ner vid din arm och då täcka din underarm mellan handen och armbågen. Det tar sig därinne!

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Nu finns andningsorganen på plats och allt därtill som krävs för att kunna andas. Nu ska det bara förfinas och utvecklas lite till innan andningen fungerar som den ska. Lungorna är uppdelade på 17 nivåer som tillsammans formar bronkialträdet, precis som det ska vara. Men som det är nu är luftbytet därinne ännu lite för komplicerat för att fungera korrekt. Luftkuddarna behöver vidareutvecklas. Det finns heller inte tillräckligt med tensider (det ämne som täcker de inre alveolerna och underlättar cellöppning) än. Kroppen jobbar på det. Vecka 35 ska det vara klart, så det är bara att slappna av så sköter kroppen resten.

DIN KROPP

Nu är det 29 veckor sedan du hade mens sist. Skönt va? 29 veckor sedan sista mens är lika med 27e veckan i din graviditet. Din bebis är nu runt 34 cm från toppen av huvudet till tåspetsarna – hyfsat långt ändå! Tänk dig att huvudet är ungefär lika stort som en liten apelsin.

ÄTA RÄTT

Svårt att sova? Du är inte ensam. Tyvärr är det rätt vanligt vid den här tiden. Det finns några tricks att ta till. Är halsbränna anledningen till att du inte kan sova kan det hjälpa att lägga en extra kudde under huvudet eller två. En del blivande mammor sover nästan sittandes. Vad gör man inte för att få en god natts sömn. Ett annat trick är att undvika tung mat på kvällen. Skulle du bli hungrig igen innan läggdags kan du ta en liten yoghurt eller en skiva fullkornsbröd.

TIPS

Även den mest rutinerade mamman kan ha glädje av att delta i en profylaxkurs eller liknande kurs som förbereder dig inför förlossningen. Det kommer nya studier varje år med nya rön som kan hjälpa dig under graviditeten. Även förlossningsmetoderna kan variera från år till år. Under kursen får du även lära dig att förstå de förändringar som uppstår i din kropp under såväl graviditeten som under och efter förlossning. Väl investerad tid!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även