Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 26 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Tadaa - barnet har öppnat sina ögon! En härlig avslutning på din andra timester. Nu börjar det hända saker.

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Ditt barns huvud mäter nu över sju centimeter i diameter och väger ungefär 900 g. Kroppen blir allt mer knubbig tack vare att fett gradvis läggs på för att ge honom eller henne lite reserver inför födseln. Hår och naglar är på god väg och under tandköttet börjar hans eller hennes tänder att täckas av emalj. Gripreflexen är nu väl utvecklad och det händer att han eller hon drar i navelsträngen då och då. Oroa dig inte, det här är helt normalt och ingen fara alls.

DIN KROPP

Ah, sovdags! Äntligen. Synd bara ditt barn inte håller med. ”Varför rör hon sig inte? Var är den mysiga gungningen? Jag får väl gunga mig själv då!” Det är nästan så att han eller hon vill uppmärksamma dig om sin existens – just när du bara vill sova. Det är ju kul för din partner som vill känna på hur det rör sig därinne. Men du då? Inte konstigt att du känner dig trött och utmattad. Ju större din mage blir, desto svårare att hitta en skön ställning att sova i. Vi gissar att du inte kan sova på magen längre. Inte på rygg heller, eftersom det kan göra så att livmodern trycker på den stora venen i ryggen och hindrar blodflödet. Det bästa alternativet kommande veckor är att ligga på sidan, helt enkelt. Lägg en kudde mellan benen så blir det bekvämare.

ÄTA RÄTT

Får du lätt halsbränna under natten? Testa att lägga en extra kudde under huvudet så kanske det känns bättre. Ett annat tips är att hålla kvällsmålet lite lättare. Fet mat saktar ner matsmältningen och gör att din kropp hellre vill fokusera på att smälta maten än att sova. Även kryddig mat kan störa sömnen. Genom att äta många små mål mat under dagen och avsluta med ett lättare mål en timme innan du går och lägger dig, ökar du chanserna till att få en god natts sömn.

TIPS

Precis som att du känner att magen har blivit tyngre på sistone, börjar det bli trångt därinne för din bebis. Tiden för glada kullerbyttor i en stor pool med fostervatten är snart ett minne blott. Så om du funderar på varför ditt barn inte rör sig lika mycket därinne – oroa dig inte. Det finns helt enkelt inte plats för det. Känner du däremot ingen som helst rörelse på åtta timmar, bör du kontakta din barnmorska för att försäkra dig om att allt är ok därinne.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även