Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 23 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Din bebis är nu 29 cm lång från topp till tå och väger runt 550 gram. 16 veckor kvar!

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING
Nu går det att se din bebis kön. Om det är en flicka, har hon en öppning för slidan och äggstockarna har varit på plats i några veckor. Om det är en pojke, har han både penis och prostata. Även om testiklarna formades redan under den andra månaden, är de fortfarande kvar i bukhålan. Men oroa dig inte, de kommer fram när de behöver, antingen precis innan födseln eller under de första månaderna. En annan häftig förändring är att nervcellerna i din bebis hjärna nu distribueras i den så kallade grå hjärnsubstansen.

DIN KROPP
Långa, varma bad kan vara underbart avslappnande när du är gravid, men de kan också framkalla oönskade sammandragningar. Dessutom kan ditt blodtryck bli lite ojämnt och få dig att känna dig yr. Vårt råd är att bada lagom mycket, samtidigt som någon är hemma och i vatten som inte är för varmt.

NÄRING
Strö inte salt i såren, brukar man säga. Mycket av den kost vi äter, som chips, kakor och kött, innehåller stora mängder salt. Ofta får vi i oss två till tre gånger mer salt än vad vår kropp behöver. Men även om du kanske hört förut att du borde skära ner på saltet, är det ingen bra idé att ta bort det helt. När du är gravid kan kroppens vätskebalans störas av hormonerna och natrium hjälper till att återställa den. Så fortsätt äta salt, men i lagom dos.

TIPS
Involvera gärna din eventuella partner i graviditeten, särskilt nu när du närmar dig den tredje trimestern. Besök din barnmorska, inred barnkammaren och gå på förberedande kurser tillsammans. Passa på att hitta på trevliga saker bara ni två innan bebisen kommer. Gå på bio, prova en ny restaurang, laga mat ihop. Det spelar egentligen ingen roll vad ni gör, så länge ni gör det tillsammans!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även