Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 22- Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Om du kunde kika in, skulle du se hur din bebis suger på tummen. Nu är sugreflexen fulländad och tack vare den vet barn hur de ammar redan från födseln.

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING
Även om din bebis ögon fortfarande är stängda, bestäms själva färgen redan nu och irisarna börjar få sina pigment. Dock kan du inte se vilken färg detta är förrän några veckor efter födseln, eftersom de flesta barn föds med blå ögon oavsett. Huden ser fortfarande ganska skrynklig ut, även om den är tjockare och mindre transparent nu än tidigare. Den är täckt av ett skyddande smetigt lager, så kallad fostertalg, som kommer att försvinna vid födseln.

DIN KROPP
Magen växer. I takt med att din bebis och allt som omger den blir tyngre, blir påfrestningen för din rygg större. Därför är det viktigt att sitta och stå så rakt som möjligt. Öva genom att balansera en bok på huvudet och se till att ditt bäcken inte skjuter fram när du går eller står. Om du sitter länge, kan det vara skönt med en liten kudde bakom ryggen som stöd. Din rygg kommer att tacka dig för att du tänker på din hållning.

NÄRING
Skippa inte stärkelserik mat som potatis, bröd, pasta, quinoa och baljväxter. Långsamma kolhydrater gör att du känner dig mätt längre och hjälper dig att motstå sötsuget. De ger dig också energi, som är nödvändigt för både dig och din växande bebis. Om du fått rådet att hålla koll på din vikt, ser du till att inte äta för stor mängd och för mycket smör och feta såser till. Välj gärna fullkorn och ät enligt tallriksmodellen så får du i dig lagom mängd.

TIPS
Många kvinnor funderar över vikten under graviditeten: ”Går jag upp tillräckligt, för mycket eller för lite?”. Hur mycket som är hälsosamt att gå upp varierar från person till person, så det bästa är att prata med din barnmorska om rekommendationen för just dig. 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även