Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 21 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Även om din bebis nu väger runt 400 gram, är det fortfarande gott om plats i magen. Den lilla där inne använder gärna utrymmet så fort han eller hon är vaken.

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING
Även om din bebis inte behöver använda det än (du gör ju jobbet!) så fortsätter smak- och luktsinnet att utvecklas den här veckan. Din bebis uppfattar faktiskt alla de smaker och dofter som du känner – fostervattnet bär med sig aromatiska molekyler från vad du äter och hur din omgivning luktar. Detta gör att din bebis tycker om din doft, din mjölk och söta smaker (fostervatten är en aning sött) redan vid födseln. Han eller hon kommer också att känna igen mat som du ätit under den senare delen av graviditeten. Snart kommer din bebis hjärna vara tillräckligt utvecklad för att kunna memorera dessa sinnesupplevelser. Med hjälp av dina matvanor kan du alltså introducera din bebis till mat du gillar, redan i livmodern. Kul va?

DIN KROPP
Är det svårt att knäppa översta skjortknappen eller känns det som om kragen stramar lite? När du är gravid kan halsen faktiskt bli lite tjockare eftersom sköldkörteln svullnar precis som magen och brösten. Men, som med så mycket annat under graviditeten, varierar det mycket från kvinna till kvinna. Och du kommer att slippa besvären om en inte alltför avlägsen framtid. 18 veckor för att vara exakt!

NÄRING
Under graviditeten kan du behöva göra små justeringar i din kost för att må bättre. Tycker du att benen känns tunga? Det kan bero på att blodcirkulationen blir sämre, särskilt om det är väldigt varmt ute, hemma eller på jobbet. Att dricka mycket vatten hjälper.

TIPS
Har du haft problem med matsmältningen på sistone? En mindre trevlig och ganska vanlig bieffekt av att vara gravid är att den övre magmunnen kan ha svårt att hålla tätt på grund av hormonerna. Detta gör att magsyran lättare tränger upp i matstrupen och kan orsaka halsbränna. Ju större barnet är desto större besvär eftersom trycket på magsäcken ökar. Så, vad kan du göra för att minska problemet? Prova att äta fem små mål mat om dagen istället för tre stora och tugga ordentligt. Om du lider av halsbränna på natten, är ett knep att sova med ordentligt stöd under huvudet. Då är det svårare för magsaften att tränga upp i matstrupen. 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även