Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 20 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Det är så mycket som händer i din mage nu att du kan komma att behöva vila bara du läst om det!

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING

Din bebis växer allt snabbare, speciellt den lilla hjärnan som utvecklas i raketfart. Själva huvudets omfång börjar inta en mer normal proportion till resten av kroppen, som nu börjat växa ikapp. Om det är en liten tjej du har därinne så har hon redan äggstockar utrustade med celler tillräckligt för att kunna producera sex miljoner ägg! Men så är produktionen också på topp just nu och kommer att minska med tiden.  Bara under födseln kommer hon göra sig av med ungefär en miljon. Ungefär nu börjar bukspottskörteln att producera insulin, ett hormon som reglerar blodsockernivåerna, både nu och under hela livet. Detta insulin gör även så att bebisen kan använda socker och fett för sin tillväxt och lagra det så han eller hon kan använda sig av den energin vid förlossningen. Smart va?

DIN KROPP

Har du känt bebisen röra sig därinne? Underbar känsla! För att få ut det mesta av detta ögonblick kan du sätta dig ner och slappna av – då känner du det tydligast. Bebisen sover runt 20 timmar om dygnet, så passa på att njuta när det väl är vaket därinne. Varje gång du själv rör dig vaggar du ofta bebisen till sömns. Kanske är det därför de flesta bebisar har sin mest aktiva fas på kvällen mellan 20 och 23? Det kan vara lite svårt att ”läsa av” och definiera barnets rörelser så här i början. Förmodligen känner du inte så mycket mer just nu än en ett litet tryck. Med tiden blir det enklare och så småningom kommer även din partner kunna känna er lilla bebis därinne!

ÄTA RÄTT

Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen – viktiga näringsämnen nu när du är gravid. De feta fiskarna innehåller även omega 3 som är extra toppen för dig nu. Försök få i dig fisk, både mager och fet, ett par gånger i veckan. Det finns dock ett par enstaka sorter (ofta insjöfisk), som i vissa kan ha förhöjda halter av kvicksilver och som du därför bör undvika. Vilka kan du se på livsmedelsverket.se

TIPS

En annan sak som bör undvikas är Toxoplasma. Toxoplasma är en infektion som kan smitta via rå mat från infekterade djur och via infekterad kattavföring. I värsta (vissa enstaka) fall kan det orsaka missfall eller skador på fostret. Så hur undviker du detta? Först och främst: Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, gris och vilt. Är du sugen på kallskuret, frys det i minst tre dygn innan. Skölj all frukt och grönt noggrant. Sist men inte minst – var noga med hygienen både innan och under matlagningen.

Har du en katt, är det viktigt att tvätta händerna noga varje gång du kommit i kontakt med den eller dess låda. Skulle katten bära på infektionen, utsöndrar den parasiten i avföringen i några veckor och denna parasit kan sedan kan vara smittsam i upp till ett år. Väl värt att hålla koll på hygienen, med andra ord!

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

 

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även