Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X

Vecka 15 - Utveckling, din kropp, näring och tips

 

Även om det är några månader kvar tills din bebis får känna alla lukter i världen utanför, är luktsinnet färdigutvecklat nu.

3 december 2017

BARNETS UTVECKLING
Nu är allt på plats för din bebis luktsinne. Bröstkorgen höjer och sänker sig oregelbundet, vilket betyder att hon eller han andas in fostervatten. Genom de aromatiska molekylerna i fostervattnet kan barnet känna ”lukten” av den omgivande miljön i din kropp. Men hon eller han kan inte uppfatta lukter på riktigt förrän i den sjunde graviditetsmånaden, när nervsystemet är tillräckligt utvecklat.

DIN KROPP
Du befinner dig nu i vecka 15, har inte haft din mens på 17 veckor och kommer att träffa ditt barn om ungefär 24 veckor. Kanske känns det helt underbart att vara gravid och du är full av energi och förväntan. Eller så är du en aning överväldigad av känslan att din kropp inte längre tillhör dig. Vet du vad? Det är lika normalt, oavsett vad du känner. Prata med din barnmorska om du är nere. Du är inte den första och kan få hjälp att känna dig som dig själv igen.

NÄRING
Lider du av förstoppning? Det är vanligt under graviditeten, men som tur är finns det knep att ta till. Drick mycket vatten och ät massor av fibrer, som du hittar i bär, frukt, grönsaker och fullkorn. Om det inte hjälper, kan du prova att strö lite kli över flingorna eller gröten varje morgon. Prata med din barnmorska om problemet inte försvinner.

TIPS
Sex under graviditeten. Är det något du funderat på? Först och främst behöver du inte oroa dig över att det kommer att skada din ofödda bebis på något sätt – han eller hon blir inte påverkad. Sex eller inte handlar snarare om vad du har lust till. Vissa kvinnor är så upptagna av sin graviditet att de inte känner för att ha sex. Dessutom kan underlivet påverkas av hormonförändringarna. Eller så har din partner svårt för att anpassa sig till allt nytt som händer. Å andra sidan upplever många par att sexlivet blir mer intensivt än vanligt under graviditeten. Ni behöver inte skydda er – du lär ju inte bli mer gravid! – och du kan få ökad sexlust, samtidigt som din partner kanske tycker att dina mjukare former och större bröst gör dig ännu mer attraktiv.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

 

Läs mer

Välj en viss vecka

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

  • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
  • Gratis smakprov
  • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även