Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Rätt proteiner och andra näringsämnen för ditt barn

Rätt proteiner och andra näringsämnen för ditt barn

Visste du att proteinet är det viktigaste näringsämnet för kroppens tillväxt och utveckling?

20 november 2017

Visste du att protein är det viktigaste näringsämnet för kroppens tillväxt och utveckling? Tillsammans med en välbalanserad kost som också innehåller vitaminer, mineraler, kolhydrater och fetter, gör proteinet att ditt barn får alla näringsämnen det behöver för en hälsosam utveckling.

Vilket protein ska jag ge mitt barn?

Det finns många olika typer av protein, som bröstmjölksprotein, komjölksprotein, vegetabiliskt protein, köttprotein och spannmålsprotein. Under de första till 6 månaderna är barnets proteinbehov ofta täckt av bröstmjölk. När ditt barn börjar äta fast föda kommer de animaliska proteinerna – som kött, fisk, ägg och mjölkbaserad tillskottsnäring – gradvis in i kosten, tillsammans med växtproteiner från grönsaker och spannmål. Eftersom det finns proteiner i en mängd många olika livsmedel, brukar det vara lätt att hitta en proteinkälla som ditt barn gillar.

Vilka proteinkällor innehåller också andra näringsämnen?

Med den proteinrika maten kommer ditt barn också få i sig andra viktiga näringsämnen. Till exempel innehåller kött mycket järn, i saltvattenfisk finns både jod och omega-3 fettsyror, och med mejeriprodukter får barnet såväl kalcium, vitamin B2 som vitamin B12. Växtproteiner som spannmål och grönsaker innehåller viktiga vitaminer och kolhydrater. En bra variation kommer ge ditt barn allt protein och andra viktiga näringsämnen det behöver.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.