Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Protein - kroppens byggmaterial

Protein - kroppens byggmaterial

Protein behövs för tillväxt och underhåll av kroppen. Det är till exempel en viktig beståndsdel i alla muskler, och ingår även i pyttesmå mängder i andra ämnen.

11 juni 2017

Nästan alla hormoner och enzymer, som ingår i en mängd olika processer i kroppen, är proteiner. Om man äter mer protein än vad kroppen vid det tillfället behöver, som byggstenar och för reparation, används överskottet som energi. Denna energi används till förbränning eller omvandlas till fett, vilket innebär att det inte är någon fördel att äta mer protein än kroppen behöver i sitt arbete.

Under spädbarnsåret behöver barnet en ganska låg andel protein i maten. Bröstmjölken innehåller ganska lite protein och är perfekt sammansatt. Från ett års ålder rekommenderas att 10–15 % av de kalorier man äter kommer från protein. Det brukar vara enkelt att hålla, då man nästan aldrig får i sig för lite protein.

Kött, fisk, ägg, bönor, linser, ärtor och mjölk, eller produkter baserade på dessa råvaror, är bra proteinkällor. Vi får en knapp tredjedel av vårt proteinintag från mjölmat och andra produkter av vete, havre, råg eller korn. Minst energi är det i mat som är rik på vatten.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.