Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Nyfödd - När barnet är fött

Nyfödd - När barnet är fött

Amningen

Bröstmjölk är den bästa maten för ett litet barn fram till åtminstone 6 månaders ålder.

15 juni 2017

Bröstmjölken är optimerad för ditt barns olika behov. Därför rekommenderar vi, liksom världshälsoorganisationen WHO, uteslutande amning åt barn de första 6 månaderna. Bröstmjölken innehåller nyttiga bakterier (Probiotika) och en precis avvägd mängd protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Bröstmjölken är så sinnrik att dess sammansättning ändras allt eftersom ditt barn växer och dess behov förändras.

Bröstmjölkens näring anpassas automatiskt efter barnets behov

Råmjölken som finns i brösten de första dagarna efter förlossningen har en högre proteinhalt och innehåller antikroppar som skyddar barnet mot vissa infektioner. Sen förändras innehållet i mjölken allteftersom ditt barn växer. Under amningen får barnet viktig hudkontakt som förstärker anknytning, harmoni och påskyndar utvecklingen av barnets immunförsvar. Tillgången på mjölken är även den dynamisk: ju mer barnet äter – desto mer mjölk produceras i brösten. Smart eller hur?

Om du av olika skäl inte kan amma ska du tala med MVC eller BVC för att få råd. De hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dig och ditt barn.

Nio bra skäl att amma – för dig och ditt barn

Under det första halvåret ger bröstmjölken all näring ditt barn behöver. Här har vi samlat nio goda skäl till varför amning är det bästa alternativet.

Fördelar med amning för barnet

  • Bröstmjölken innehåller antikroppar som ger barnet ett ökat skydd mot infektioner under sin första tid i liv
  • Närheten under amningen, hud-mot-hud förstärker anknytningen mellan mor och barn och främjar även immunförsvarets utveckling hos barnet.
  • Bröstmjölk minskar risken att barnet utvecklar allergier, astma, fetma, typ 2-diabetes. Den ger också ökat skydd mot mag- tarm- och öroninfektioner.
  • Bröstmjölken främjar barnets immunförsvar genom sitt innehåll av nyttiga bakterier (Probiotika).
  • Bröstmjölkens näringsinnehåll är optimalt för ett barns behov och förändras dessutom i förhållande till barnets skiftande behov. Bröstmjölken är mild och lätt för barnets mage att smälta.

 

Fördelar med amning för mamman

  • Amning hjälper att minska risken för bröst- och äggstockscancer, liksom osteoporos.
  • Stimulerar hormoner hos mamman som hjälper till med kroppens återhämtning efter förlossningen.
  • Amning är praktiskt. Bröstmjölken är alltid tillgänglig och har rätt temperatur.
  • Påskyndar att livmodern återgår till sin normala form.

Vill du läsa mer om bröstmjölk och amning? Här finns många läsvärda artiklar.

Världshälsoorganisationen (WHO) arbetar för att informera gravida kvinnor och nyblivna mammor om alla fördelarna med amning. Bröstmjölk är den bästa maten för de flesta små barn upp till sex månaders ålder. Mjölken skyddar de små från bland annat sjukdomar och amningen är en fantastisk möjlighet att komma nära ditt barn.

OBS! Om du använder bröstmjölksersättning som komplement till amning var uppmärksam på att det påverkar din kropps produktion av bröstmjölk. Om du under en period ammar mindre kommer din kropp att producera mindre mjölk. Om du helt upphör att amma en längre period kan du bröstmjölksproduktion helt upphöra. Det går då inte att börja amma igen. Har kroppen slutat att producera bröstmjölk kommer den inte att börja producera bröstmjölk igen.

Som mamma vet du hur viktigt det är att äta hälsosamt under graviditeten och amningsperioden. Om amningen känns bra för dig och ditt barn behöver du inte ge barnet någon annan mat före sex månaders ålder med undantag för D-droppar som ges från ca 1 veckas ålder. Om du av olika anledningar inte kan amma, vänd dig till BVC. Här finns det mycket erfarenhet kring amning och här kan du få stöd och tips.

Du kan också läsa mer på Amningshjälpen eller på Livsmedelsverket (sök på amning).

Nestlé forskning och utveckling

Nestlé bedriver forskning om barn och mat över hela världen. Vi har särskilda team som enbart fokuserar på amningens och bröstmjölkens funktion, innehåll och betydelse för det lilla barnet.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.