Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Kvällsmat för barn - mat inför natten

Kvällsmat för barn - mat inför natten

Eftersom barn inte kan äta så stora portioner är mellanmålen av större betydelse för barn än för vuxna. Många barn behöver, förutom huvudmål och mellanmål, ett extra kvällsmål innan läggdags. Ett kvällsmål innan man lägger barnet kan ge en mer rofylld natt. Men tänk på att inte ge mat alltför nära läggdags, eftersom det också kan göra det svårare att somna.

11 juni 2017

Från 6 månaders ålder räcker inte längre enbart bröstmjölken till. Då behöver alla barn vanlig mat, gröt och/eller välling i kosten för att täcka näringsbehovet. Vid 6-8 månaders ålder rekommenderas bröstmjölk eller tillskottsnäring i kombination med annan mat. Om du ammar kanske ditt barn fortfarande får bröstmjölk på natten. Vid 8-12 månaders ålder rekommenderas 2 huvudmål med successivt grövre konsistens, frukost och 2-3 mellanmål. Naturligtvis är det bra att fortfarande ge bröstmjölk eller tillskottsnäring efter barnets egen rytm.

Från cirka 12 månader rekommenderas frukost, 2 huvudmål, och 2-3 mellanmål och bröstmjölk så länge barn och mamma vill.

För äldre barn som ammas på kvällen kan det vara svårt att bli tillräckligt mätt för att kunna sova hela natten. Då kan gröt eller välling ge en längre mättnadskänsla. Det finns också tillskottsnäring som är anpassad för natten.

Även efter ett år är det bra med berikad gröt och välling, eftersom den ger mer vitaminer och mineraler än hemlagad gröt och välling. Nestlé har både gröt och välling som är anpassade efter barnets ålder och behov. Sammanlagt bör välling- och grötmålen inte bli fler än tre per dag, eftersom ditt barn även måste få plats med andra livsmedel, smaker och konsistenser.

En portion berikad gröt eller välling innehåller båda lika mycket näring, så låt det vara upp till ditt barn att välja vad han eller hon tycker bäst om.

Prova er fram och se vad som fungerar bäst för ditt barn till kvällsmål, om kvällsmål överhuvudtaget behövs. Det viktiga är att alla får en bra natts sömn.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.