Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Kostfibrer och fullkorn

Kostfibrer och fullkorn

Fullkorn innehåller alla delar av sädeskornet medan fibrer kommer från en del av sädeskornet. Det innebär att man får i sig fler nyttigheter om man väljer fullkorn och inte enbart fiberrikt.

11 juni 2017

Kostfiber är kolhydrater som enzymerna i magtarmkanalen inte biter på, utan fibrerna når tjocktarmen i samma skick. Det finns olika typer av kostfibrer som har olika funktion i kroppen. Vissa har en positiv effekt på blodfetter och blodsockernivåer, andra fungerar som näring till tarmbakterierna och vissa ger volym till avföringen och kan vara viktiga för att undvika förstoppning.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn mellan 1-2 år äter 8-12 g fiber per dag, vilket kan jämföras med de 25–35 g som rekommenderas för vuxna.

Som en jämförelse:

  • En portion barngröt för 12 månader ger knappt 1 gram fiber.

  • En portion havregrynsgröt ger cirka 2 gram.

  • En skiva rågbröd ger cirka 2 gram kostfiber.

Kan man ge små barn fullkornsprodukter?

Fullkorn och fibrer är bra även för små barn, men i måttliga mängder. Fullkornsvarianterna bland barnmatsprodukterna är anpassade efter barnets ålder, och har också en anpassad fibermängd. Om barnet äter dessa behöver hon eller han inte så mycket andra fullkornsprodukter i form av bröd, pasta och andra gryn.

Ibland kan en del barn vara lite extra känsliga och reagera med lös mage. Då kan man gå tillbaka till en kost med lägre fiber- och fullkornsinnehåll, för att sedan försiktigt introducera mer fullkorn och fibrer igen.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.