Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Knep för att lyckas med frukt och grönsaker

Knep för att lyckas med frukt och grönsaker

De flesta känner igen sig i att det är svårt att få de små att äta tillräckligt mycket frukt och grönsaker, läs mer om knep för att lyckas här.

14 mars 2018

De flesta känner igen sig i att det är svårt att få de små att äta tillräckligt mycket frukt och grönsaker, och det kan vara en frustration kring matbordet. Vi vet ju alla hur viktigt det är ge barnen en näringsrik kost men det är ju inte helt lätt om de små personerna helt enkelt vägrar! Särskilt grönsaker kan vara svårt. 

Vi på Nestlé försöker underlätta genom att alltid ha en hög andel grönsaker i våra ekologiska barnmatsburkar, så att de liksom bara ”slinker med”.

Andra tips som kan vara bra är:

  • Börja i tid – om man vänjer barnet vid att äta flera olika slags frukter och grönsaker i tidig ålder så kan det underlätta senare
  • Skrapad frukt som "topping" på gröt eller barnanpassad yoghurt är en riktig smakhöjare. 
  • Var en förebild – det är viktigt att äta frukt och grönsaker tillsammans med sitt barn. Om barnet ser att alla andra äter, så kommer det vara lättare att själv äta.
  • Utnyttja hungern – en liten skål mjuka grönsaker som man själv kan plocka med innan huvudrätten serveras kan fungera väldigt väl!
  • Var uppmärksam på ditt barn - om te.x. apelsin alltid går hem kan det vara värt att ha några extra på lager, det är ju en utmärkt efterrätt! 
  • Skär frukterna och grönsakerna i lagom stora bitar, och kanske roliga former? Det gör det roligare och lättare att peta i sig en liten portion.
  • Ha tålamod – det tar olika lång tid för alla att vänja sig, och det gynnar ingen om man pressar på för hårt. Låt det ta sin tid, ha alltid grönsaker som ett alternativ på bordet och tillslut kommer någon säkert att bli en favorit.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.