MyFeed Personalized Content
Graviditet
Artikel
Add this post to favorites

Illamående och gravid - Vad ska man göra?

Det kan tyckas konstigt att illamående är så vanligt under graviditeten. Historiskt kan det ha varit en hjälp för kvinnan att undvika mat som inte var bra för henne eller fostret. Besvären brukar gå över en bit in i graviditeten och en del slipper det helt.

4min att läsa Jun 12, 2017

Även om illamåendet är kraftigt och besvärligt ska det dock mycket till innan det påverkar fostret. Men det är förstås viktigt att må så bra som möjligt under graviditeten och att få i sig vätska, energi och näring.

En del mår illa av höga ljud, blinkande ljus, av att svälja mediciner eller borsta tänderna som kan stimulera kräkreflexen. Andra har svårt med tryck mot magen av exempelvis kläder. Många mår illa när det går för lång tid mellan måltiderna och magsäcken hinner bli tom. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och undvika att utsätta sig för olika ”triggers”.

Ett lättare kvälls- eller nattmål i form av yoghurt och flingor kan förebygga morgonillamående. Ett glas juice och skorpor på sängkanten kan också hjälpa till att må lite bättre på morgonen. Prova med täta mellanmål – ta skorpor och knäckebröd till fikat och ha nödproviant som frukt och nötter redo i jackfickan. Många tål kolhydrater, som pasta, ris, bröd och grönsaker, bättre än kött och annat proteinrikt och en del mår bättre av att äta kall eller kokt mat i stället för stekt. Prova gärna örttéer eller hett vatten med ingefära och citron. Mineralvatten kan också dämpa besvären.

Det som hjälper den ena kanske inte hjälper den andra. Prova dig fram. Och försök att hitta tillfällen till avkoppling och vila under dagen – på bussen, i bilkön eller kanske efter lunchen. Försiktig aktivitet brukar hjälpa bra, liksom frisk luft och dagsljus. Promenera gärna och vila när du behöver.

Det kan vara bra att prata med sin partner och omgivning och att inte dra sig för att be om hjälp. Omgivningen får då en möjlighet till ökad förståelse och kan hjälpa till att förebygga och lindra besvären. Det är inte heller ovanligt att känna sig nedstämd eller deprimerad om illamåendet är svårt, och man kan behöva extra stödsamtal. Det finns också mediciner som hjälper mot illamående, men prata med din barnmorska eller läkare innan.

Tips vid illamående:

  • Ät något litet innan du kliver upp ur sängen - skorpor, hårt bröd, crackers
  • Drick vatten, vanligt vatten eller kolsyrat – använd gärna vätskersättning från apoteket om du kräks ofta
  • Att äta/dricka lite och ofta kan förebygga illamående
  • Mat som är krispig i konsistensen fungerar ofta bra – knäcke, rostat bröd, salta kex/pinnar
  • ”Snäll mat” tolereras bättre av en del kvinnor – bakad, kokt eller ugnstekt potatis samt ris och pasta
  • Prova med kall mat – den luktar mindre, både när man gör i ordning och äter den
  • Bra ”fingerfoods” bidrar med protein, energi och fett - nötter, mandel, fröer, ”bars”
  • Sötsyrliga smaker/livsmedel kan fungera – citrus, melon, inlagd gurka/pickles, chilisås
  • Undvik fet och friterad mat – luktar mer och ligger kvar länge i magsäcken och bidrar till illamåendet

Mat på bestämda tider kan hjälpa dig må mindre illa

Kroppen mår bra av att få mat på någorlunda bestämda tider. Det vill säga frukost, lunch och middag samt 2-3 mellanmål. När man är gravid brukar det vara än viktigare med regelbundenhet. Ibland kan man till och med behöva äta något litet så ofta som varannan timme för att motverka matthet och illamående. Om du har svårt med aptiten på morgonen kan du försöka starta dagen med en frukt. Själva frukosten kan du sedan äta lite senare. Ha gärna yoghurt, musli, knäckebröd och bredbart pålägg lätt tillgängligt, så ordnar du snabbt en bra frukost.

Mellanmål som gör nytta

Mellanmålen kan med fördel bestå av frukt färsk eller för den delen torkad, en näve nötter passar också bra. Sunda mellanmål hjälper till att hålla blodsockret jämnt och minskar sug efter onyttigheter. Planera dina mellanmål så att du är beredd när suget sätter in.

Här är några förslag på bra och lagom stora mellanmål:

  • 1 frukt eller 15-20 vindruvor
  • Grönsakssnacks till exempel en morot, någon stav selleri, paprika, rödbeta, några små buketter blomkål eller några minimajs
  • Minifruktsallad ½ kiwi och ½ äpple toppat med kanel och 1 matsked kesella
  • Yoghurt smoothie av 1 dl lättyoghurt med vaniljsmak och 0,5 dl frysta hallon som mixas
  • Enkelt och naturellt 1,5 dl naturell lättyoghurt och 2 msk basmüsli
  • Knäckomega 1 knäckebrödsskiva med mosad makrillfilé i tomatsås med hackad gräslök
  • Avokadokombi avokadohalva med 1 msk keso smaksatt med din favoritkrydda
  • En kokt med topping 1 ägg med löjrom eller 1 tsk majonnäs
  • Nötter rätt och slätt 15 stycken mandlar/ 7 halvor valnötter/ 8 stycken cashewnötter
  • Något litet och torkat enkelt att ha med i handväskan 0,5 dl russin, 6 st torkade aprikoser, 4 st dadlar, 2 st fikon, 5 st katrinplommon, ¾ dl torkade bananer

Gå med i

MVP Logo

Bli medlem i Baby&you & få massor av klubbförmåner!

  • newsletter icon

    Innehåll till dig

    Njut av ett personligt anpassat innehåll, råd och en guide där du kan följa de första 1000 dagarna av föräldrarskapet steg för steg.

  • Verktyg

    Verktyg

    Prova våra skräddarsydda, praktiska verktyg som guidar dig genom föräldrarskapsresan.

  • coupons

    Rabatter

    Få extra rabatter på relevanta produkter när ditt barn växer.

Search icon

Har du fortfarande inte hittat vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.