Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
molekyl

Humana Mjölk Oligosackarider – en av bröstmjölkens nyckelingredienser

Som vi vet är bröstmjölk det bästa för barnet, eftersom bröstmjölk ger en perfekt balanserad diet och är anpassad efter det barnets tillväxt och näringsbehov. Men visste du att bröstmjölk inte bara innehåller näring utan också komponenter som har med immunförsvaret att göra? 

Alltså förutom näringsämnen såsom proteiner, fetter, kolhydrater, mineraler och vitaminer, så innehåller bröstmjölk även många immunförsvarsrelaterade ämnen såsom oligosackarider.

17 juli 2018

Forskare har nyligen kartlagt funktionen av en av bröstmjölkens nyckelingredienser – nämligen Humana Mjölk Oligosackarider (HMOs). HMOs är den tredje största beståndsdelen i bröstmjölk (bortsett från vatten) och det unika med dessa är att de faktiskt förser det ammande barnet med ett effektivt infektionsskydd, i varje droppe bröstmjölk. Här är lite fakta om HMOs, som vi tycker är väldigt spännande!

  • De är en unik nyckelingrediens som finns naturligt i bröstmjölk.
  • De är ingen energikälla i bröstmjölken och bidrar inte med näring, men de spelar en nyckelroll i ditt barns immunförsvar.
  • Det finns hundratals HMOs i bröstmjölk, men en enda som är vanligare än alla andra, och två av dem utgör hela 40% av den totala alla HMOs.
  • De hjälper ditt barns immunförsvar – mellan 70% till 80% av ditt barns immunförsvar sitter i tarmen.
  • De hjälper goda bakterier att växa i ditt barns tarm, vilker lämnar mindre utrymme för de dåliga bakterierna.
  • De är smarta – de kan påverka vissa skadliga bakterier som kommer in i kroppen att inte utgöra något hot för ditt barn.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.