Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 8

Gravid vecka 8

Din bebis är nu stor, eller kanske snarare liten, som en vindruva. Han eller hon sitter ner nu och mäter ungefär 15 mm från toppen av huvudet till svanskotan.

5 december 2017

GRAVID VECKA 8 - FLERA AV ORGANEN BÖRJAR TA FORM

Ditt lilla barn håller på att utvecklas till en riktig liten människa! Nu är både fingrar och tår är fullt utvecklade, han eller hon kan till och med röra tummen mot pekfingret. Tarmen växer fortfarande och den kommer att vara hela tre meter vid födseln – rätt imponerande hos någon så liten! Även organsystemet som sköter urinvägarna och reproduktionsorganen är på väg. Barnets kön är ännu inte synligt, även om det redan är genetiskt definierat. I slutet av åttonde veckan kommer barnets hjärt-och kärlsystem vara på plats. När du är gravid i vecka 8 och gör ultraljudet kommer du att kunna höra det lilla hjärtat och dess imponerande puls på 80 bpm (slag per minut)!

DET HÄNDER MYCKET MED KROPPEN UNDER DENNA VECKAN

Det är ungefär nu när du är gravid i vecka 8 som du börjar märka en förändring i kroppen. Vissa kvinnor kan tappa lite vikt så här i början, andra går upp. Graviditeten visar sig förvånansvärt tidigt. Oroa dig inte om du inte går upp i vikt under de första veckorna utan kanske tvärtom går ner lite. Hormonella förändringar ihop med dålig aptit och illamående är orsaken. Du kommer snart gå upp, du också.

GRAVID I VECKA 8 - DRICK MYCKET VATTEN!

Dags att ladda med vatten! Kom ihåg att dricka mycket vatten under hela graviditeten. Det är en stor del av ditt blod, vars volym har ökat avsevärt sedan du blev gravid för att kunna skicka all nödvändig näring till din bebis. Undvik uttorkning genom att dricka minst 1,5 liter vatten om dagen, ännu mer om det är varmt ute. Begränsa ditt intag av saft och läsk liksom kaffe och te för att undvika att skicka stimulantia som koffein och socker till bebisen i magen.

GÅR DU UPP MYCKET NÄR DU ÄR GRAVID I VECKA 8?

”Jag är i åttonde veckan och har redan gått upp 5 kg! Är det normalt?” Oavsett om du känner igen dig eller inte, kan vi lugna dig med att hur mycket man går upp och när är högst individuellt. Med det sagt är det relativt ovanligt att gå upp så mycket så här tidigt i graviditeten – ta gärna upp det med din barnmorska för att dubbelkolla så att allt är bra. Om din vikt var lägre än medel innan du blev gravid har du förmodligen inget att oroa dig för. Var du däremot medel- eller överviktig innan du blev gravid, kan det vara idé att prata med barnmorskan om hur du kan lägga upp kosten framöver.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

 

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.