Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

Din bebis är redan imponerande 15 mm lång. Även om du inte känner det än, är han eller hon på G nu!

6 december 2017

GRAVID VECKA 7 - många förändringar!

Första musklerna är på plats och din bebis har börjat röra på sig (om än ofrivilligt). Ben och armar växer, armbågar bildas, fingrar och tår börjar se ut som ”riktiga” fingrar och tår. Under graviditetsvecka 7 hänger hela synsystemet med snyggt det också. Den optiska nerven är hyfsat funktionell och börjar så smått reagera på skillnader i ljuset. Många förändringar när du är gravid i vecka 7!

DIN KROPP UTVECKLAS

Det där med att plötsligt få ett begär av pickles är mer än bara en graviditetskliché. Saker du inte tänkte på fanns kan plötsligt ge dig världens habegär, samtidigt som saker du älskade förr nu kan vara rent motbjudande. De förändrade hormonnivåerna påverkar din smak och lukt, vilket gör att även dina vanor förändras. Du som är gravid i vecka 7 kan tyvärr även uppleva precis motsatsen till dessa begär, nämligen illamående. Särskilt på morgonen.

VIKTIGT ATT ÄTA RÄTT

Du är nu gravid i vecka 7 och det kan nu vara en bra idé att börja lägga till små mellanmål mellan måltiderna. Din kropp, som redan påverkats av hormonerna, tänker framåt och har redan nu börjat lagra fett så att du har energi så du klarar dig under graviditetens sista månader, förlossningen och amningen. Ett enkelt mellanmål av cirka 200 kalorier, motsvarande en liten smörgås med skinka eller en yoghurt med frukt och lite nötter, räcker för att tillfredsställa ditt extra energibehov.

TIPS FÖR DIG SOM ÄR GRAVID I VECKA 7

Känner du att det där med morgonillamåendet inte bara håller sig till morgonen? Det stämmer, illamåendet kan egentligen inträffa när som under dagen. Ofta orsakas det av lågt blodsocker – så försök att få i dig det där lilla mellanmålet vi pratade om. Om du får upp maten igen, drick lite äppeljuice för att kompensera förlorad vätska (du kan också suga på en liten isbit). Berätta gärna för din barnmorska så kan du få fler tips kring vad du kan göra för att må bättre. 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.