Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 35

Gravid vecka 35

Du är nu gravid vecka 35 och den stora dagen börjar närma sig med stormsteg! Om ungefär en månad kommer du få hålla din lilla bebis i dina armar! Innan dess är det en hel del finslipning av bebisen som pågår inom dig.

6 december 2017

Barnets utveckling när du är gravid vecka 35

Bebisens lungor är nu färdigutvecklade, inte bara för det där första skriket som kommer att ljuda om några veckor.  Ämnet som omsluter de inre ändarna av barnets luftrör är nu i tillräckligt stor mängd för att säkerställa luftrörens flexibilitet och förhindra att de faller ihop. Det ömsesidiga näringsutbyte mellan dig och moderkakan fortsätter, vilket gör att det finns tillräckligt mycket fostervatten i fostersäcken. När bebisen vill ut kommer fostersäcken att spricka och ”vattnet går”. Dags att åka in till sjukhuset!

Din kropp när du är gravid vecka 35

Plötsligt andas du mer fritt och matsmältningen fungerar bättre än på länge. Vad har hänt? Det är bara din bebis som gjort precis det som förväntats av honom eller henne den här veckan – flyttat sitt huvud längre ner i bäckenet. Har du känt av en mindre smärta i magen på sistone? Det var antagligen sammandragningar som pressade livmodern neråt. Detta å sin tur gav dina lungor och mage lite mer utrymme. Från och med nu kommer du känna att din kropp börjar göra sig redo för födseln, även om det är en hel månad dit. När du är gravid vecka 35 är det viktigt att börja tänka på de sista förberedelserna inför förlossningen.

Äta rätt när du är gravid vecka 35

Det finns en anledning till varför omega-3-syror kallas ”essentiella fettsyror”; de är på riktigt livsviktiga att få i sig eftersom kroppen inte kan producera dem själv. Syrorna deltar i cellmembranens struktur i bland annat hjärnan och reglerar informationsflödet celler emellan. Detta gör omega-3-syrorna absolut nödvändiga för ett normalt immunförsvar. Så hur ska du kunna se till att din bebis får i sig dessa magiska syror? Enkelt – genom att få i dig dem själv. Du hittar dem i linfrön och vetegroddar, rapsolja, valnötter och valnötsolja samt i fet fisk som lax, sardiner, hälleflundra och makrill. Tänk på detta när du planerar din mat och försök äta några portioner av fet fisk varje vecka.

Gravid vecka 35, tips och råd

När graviditeten börjar närma sig födseln oroar sig många mammor för hur det ska gå med amningen. Oroa dig inte – att ta hand om sitt barn är det mest naturliga i världen. Bebisen har övat på att suga redan i magen och vet precis vad han eller hon ska göra. I början av måltiden är mjölken tunn och vattnig för att släcka barnets törst och blir därefter allt tjockare för att mätta. Om din bebis har stor aptit, anpassar sig din kropp och producerar mer mjölk inom två dagar. Smart va? Naturen har tänkt på allt. Om du har några frågor så finns det många experter att fråga, kontakta bara din barnmorska.

Modersmjölken innehåller alla näringsämnen din bebis behöver och är det absolut bästa du kan ge din bebis. Från och med andra veckan utanför magen lägger bebisen på sig omkring 30 g om dagen (!) bara genom att dricka, vilket säger en hel del om näringsinnehållet. Skulle du ha problem med att amma finns det massor med hjälp att få. Prata med din barnmorska så kommer ni fram till vad som passar just dig.

 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.