Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 34

Gravid vecka 34

Nu börjar saker och ting att bli klara därinne. Förlossningen närmar sig och din bebis är nu runt 45 cm lång och väger hela 2,2 kg! Gör dig redo för att träffa din lilla inneboende ansikte mot ansikte, det är inte långt tid kvar när du är gravid vecka 34.

7 december 2017

Barnets utveckling när du är gravid vecka 34


Din kropp vet vad den ska göra. Bebisen börjar naturligt lägga sig tillrätta inför födseln och ditt bäcken breddar sig. Börjar det kännas tungt nu när du är gravid vecka 34? Kanske du känner en svag smärta eller påtryckning i underlivet? Det är ditt bäckenben som håller på att mjukas upp och drar i dina ligament. Kan kännas rätt obehagligt men är alltså helt normalt. Samtidigt har din bebis förflyttat sig längre ner i bäckenet. Helt på plats kommer han eller hon inte vara förrän om några dagar eller kanske till och med timmarna innan förlossningens första sammandragningar. Det börjar närma sig med stormsteg och det kan vara dags att göra de sista förberedelserna inför den stora dagen.

Din kropp när du är gravid vecka 34

De sista veckorna innan förlossningen bör du hålla dig någorlunda i närheten av sjukhuset, för säkerhets skull. Hur man mår de här veckorna innan förlossningen är väldigt individuellt. Vissa mår toppen och kan jobba in i det sista, andra behöver vila och kan då ta ut mammaledigheten i förskott. Du har rätt att vara ledig med föräldrapenning från och med 60 dagar innan beräknad förlossning. Antingen helt ledig eller delvis genom förkortad arbetstid. Lyssna på kroppen och gör det som du känner att du behöver. Mer information om föräldraledighet hittar du på Försäkringskassans hemsida.

Att äta rätt när du är gravid vecka 34

Kolhydrater är din bästa vän just nu. Börja dagen med en stadig frukost bestående av fullkornsbröd och pålägg och/eller fiberrika flingor med mjölk, fil eller yoghurt. Komplettera gärna med frukt eller bär. Pasta, ris och potatis är dina allierade till både lunch och middag. Välj gärna fullkornspasta och råris eller fullkornsris för långsamma kolhydrater som ger dig en längre mättnadskänsla och håller ditt blodsocker i schack. Även bönor och linser är bra mat just nu, närings- och fiberrika samtidigt som de ger dig en jämn energi över dagen. Håll nere på sockret så mycket det går för att undvika sockerkickar (och –dalar).

Tips

Känner du att det kan vara svårt att få luft ibland? Du är inte ensam. Den växande bebisen tar upp alltmer plats därinne och kan trycka på dina lungor då och då, vilket kan ge en känsla av att inte få luft. Detta kommer att försvinna så snart bebisen flyttar på sig för göra sig redo inför förlossningen. Till dess kan du försöka hitta positioner där du kan ta rejäla andetag när du känner dig andfådd. Det är viktigt att barnet (och du!) får ordentligt med syre. Nu har nedräkningen börjat på allvar, du är gravid vecka 34 och det är inte långt kvar innan den stora dagen! 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.