Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 21 till 24

Gravid vecka 21 till 24

 

Ditt barns hjärna utvecklas i god takt: allt eftersom hjärnbarken växer till börjar de olika nervernas sammankopplingar att bildas. Det betyder att ditt barn uppfattar signaler som kommer från sinnesorganen, som smak och lukt, och snart kommer att kunna komma ihåg dem och även reagera på dem!

måndag, juni 12th, 2017

Var i utvecklingen är mitt barn?

Ditt barn fortsätter att röra mycket på sig. När du smeker din mage kan det hända att barnet reagerar och kommer till din hand. Detta är magiska ögonblick! Barnet börjar också reagera på olika ljud som omger det och särskilt sådana ljud som kommer från utsidan: musik, men också din röst och andra röster som det ofta hör. Ditt barn är också väldigt känsligt mot aggressiva ljud, det är därför viktigt med en lugn omgivning.

Barnets kropp blir mer och mer likt ett spädbarn. Det kommer att bli knubbigare eftersom fett börjar byggas upp under barnets hud för att bygga upp reserver inför födelsen. Barnets hud är fullständigt täckt med ett skyddande fettskikt, som kallas vernix (caseosa).

Mina goda matvanor

Det är nu viktigare än någonsin att äta lite av varje för att låta ditt barn upptäcka olika smaker. Inlärningen av smaker och dofter börjar faktiskt redan i det här stadiet. De olika smakämnen som finns i den mat du äter når barnet via fostervattnet. Tänk på att äta en varierad kost med olika smaker.

Din mage fortsätter att växa och du kan tycka att det är svårt att somna och kanske även lida av sömnlöshet. Ett sätt att undvika detta kan vara att äta mindre portioner på kvällen och undvika kraftig och fet mat ät istället mer i början av dagen.

Hur undviker jag halsbränna?

Ditt barn tar upp mer och mer plats i din mage. Det leder till att det trycker på andra organ, särskilt på magsäcken vilket kan ge ett återflöde (en gastrisk reflux) tillbaka in i matstrupen. Kom ihåg att äta långsamt och ta dig tid att tugga maten omsorgsfullt. Undvik starkt kryddad mat om du lider av halsbränna. Ät lättare måltider och ät två mellanmål om dagen. Drick vätska regelbundet, särskilt mellan måltiderna. Om din halsbränna inte går bort ska du fråga din läkare eller barnmorska om råd. Ta aldrig några läkemedel innan du har talat med din läkare eller barnmorska.

Vid slutet av sjätte graviditetsmånaden har ditt barn mer underhudsfett, är rundare och får hår och naglar. Nu är det bara upploppet kvar! De sista tre månaderna innan ditt barn får se världen.

Tänk på att...

 • Äta en varierad kost med olika smaker. Fluor behövs för att bygga upp ditt barns blivande mjölktänder.

 • Flour finns i mineralvatten, fisk och vissa frukter och grönsaker som äpple, spenat och sparris.

 • Äta fisk - gärna 2-3 ggr i veckan Men undvik fisk från Östersjön, vissa insjöfiskar och stora djuphavsfiskar. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida för en lista över vilka fisksorter du bör undvika.

 • Undvika rått, gravat och kallrökt Både kött, fisk och skaldjur. Sushi går däremot bra så länge den är nytillagad och gjord på färsk fisk.

 • Undvika opastöriserade mejeriprodukter T ex vissa ostar.

 • Kött ska vara helt genomstekt Ingen råbiff, rosa oxfilé eller carpaccio.

 • Dricka mycket. Försök att dricka minst 1,5 l vatten om dagen (mer på varma sommardagar).

 • Undvika alla alkoholhaltiga drycker.

 • Dricka högst 3 koppar kaffe eller svart te om dagen.

 • Energidrycker innehåller koffein och dessutom mycket socker.

Läs mer

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

 • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
 • Gratis smakprov
 • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även