Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 18

Gravid vecka 18

Det är många milstolpar som nås denna vecka! Allt från nervceller som multipliceras tusen gånger om till små fingeravtryck som skapas. Ni har kommit en bra bit på vägen, gratulera dig själv till att du är gravid vecka 18.

10 december 2017

GRAVID VECKA 18, NU HÖRS HJÄRTAT!

Nu är din bebis nervceller så många som mellan 12- och 14 000 000 000! Det är många nollor. Bebisens hjärta är nu så stort och välutvecklat att det går att höra hjärtslagen med ett enkelt stetoskop. Han eller hon blir allt starkare därinne och rörelserna allt större. Har du inte känt din bebis dansa än så lär du göra det snart. Kanske han eller hon är ett lugnt barn som inte dansar i onödan. Alla barn är olika precis som resten av oss människor, även så tidigt som när du är gravid vecka 18. Det är sant, barnets temperament märks redan i magen! En annan utveckling denna veckan är barnets händer – de små fingrarna börjar få naglar och fingertopparna börjar få sina fingeravtryck. Barnet utvecklar alltså nu tillsammans med dig sina kännetecken som är unika för just din bebis och som han eller hon kommer att bära med sig hela livet. 

DIN KROPP

Känslan av att lägga en hand på magen och inse att det faktiskt är en liten person som växer därinne är rätt otrolig. Hur kommer han eller hon att le, kommunicera och inte minst, se ut? Kommer han eller hon vara lik dig? Kanske du redan fått reda på om det är en pojke eller flicka, eller så vill du dra ut på spänningen lite till. Oavsett så börjar det dra ihop sig till ett ultraljud. Det sker generellt någon gång mellan vecka 18 till 20 och görs för att kolla så att din bebis mår bra. Vet du inte könet än så brukar barnmorskan kunna se det nu. Men bli inte besviken om du inte får veta även om du vill – ditt barn måste ligga ”rätt” för att barnmorskan ska kunna se.  

TIPS

Ett hett tips som gravid är att få i sig mycket kalcium, men vad gör du om du är laktosintolerant? Du får vara lite kreativ helt enkelt. Många laktosintoleranta kan fortfarande äta ost och yoghurt. Det finns även många laktosfria mejeriprodukter. Du hittar även kalcium i mörkgröna bladgrönsaker som spenat, ”havsgrönsaker” som alger och tång samt i torkade bönor.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.