Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 17

Gravid vecka 17

Din lilla bebis väger nu runt 150 gram och ser allt mer ut som en ”riktig” bebis för var dag som går. Det är en otroligt spännande tid i utvecklingen och det kommer bara hända mer och mer innan den stora dagen kommer. Passa på att gratulera dig själv till att du är gravid i vecka 17!

11 december 2017

NÄR DU ÄR GRAVID I VECKA 17 ÄR DET EN FEBRIL AKTIVITET I DIN KROPP

Även denna veckan händer det mycket i barnets utveckling. Nervsystemet mognar allt mer. Huden är ännu tunn och ganska transparent med de små, små blodkärlen synliga igenom. Nerver som ansvarar för hudens känslighet dyker upp över hela kroppen fram till vecka 20. Samtidigt omsluts ryggmärgens nervfiber av myelin, en slags isolerande mantel tillverkad av ett ämne rikt på lipider som möjliggör en god nervdelning. Även barnets tarm fortsätter att utvecklas och har nu intagit sin permanenta plats i buken. Allt är som det ska vara. Både du och din bebis har en otroligt spännande period framför er!

 

GRAVID VECKA 17 OCH EN STUNDANDE GRAVIDMAGE

Hos en del gravida kvinnor kan den lilla gravidmagen börja synas nu när du är gravid vecka 17, särskilt om du är extremt smal eller har varit gravid förut. Hos de allra flesta är det dock omöjligt för omgivningen att skåda med bara ögat. Du, däremot, du vet. Och känner. Byxorna har blivit svåra att knäppa, midjan har på något sätt försvunnit. En lite knepig period för många – man har ingen riktig gravidmage att peka på än men ser ändå annorlunda ut.  Motionera (i samråd med din barnmorska, givetvis) och ät hälsosamt så mår du bättre både nu och senare när du ska komma tillbaka i form efter födseln.

 

ÄT RÄTT SÅ ATT BÅDE DU OCH DIN BEBIS MÅR BRA

Din kropp behöver fett men det är skillnad på fett och fett. Essentiella fettsyror som du hittar i bland annat omega-3 är livsnödvändigt och om möjligt viktigare nu än någonsin att du får i dig. Oljor innehåller omättade fetter som det är bra att äta mer av, i synnerhet rapsolja (innehåller mycket omega-3) och olivolja. Även nötter, frön och avokado innehåller bra fetter. Men alla fetter ger kalorier, så för att ge plats åt de nyttiga behöver du göra avkall på de dåliga – smör, grädde, palmolja och kokosolja bland annat. De innehåller mättat fett som är mindre bra för dig. Kontakta en barnmorska om det är så att du har några frågor eller funderingar kring hur du ska äta eller lägga upp kosten. Att vara gravid i vecka 17 innebär att du är i en spännande och intensiv period. Det är viktigt att både du och din bebis mår så försök att tänka på att äta enligt de rekommendationer som ges, men även det som känns bra!

 

TIPS

Att läsk inte är jättenyttigt kommer nog inte som en överraskning, men kan vara värt att tänka på särskilt nu när du är gravid. Inte heller lightläsk bör drickas i några större mängder, men det är ett klart bättre alternativ än vanlig läsk. Lightläsk sötas med sötningsmedel som aspartam eller sukralos, vilka sötar utan att ge kalorier eller höja blodsockret som ”vanlig” läsk gör. Båda sötningsmedlen anses vara säkra under graviditeten. I mat kan ibland steviolglykosid användas som sötningsmedel, vilket även det anses som säkert.

 

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

 

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.