Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 15

Gravid vecka 15

Även om det är några månader kvar tills din bebis får känna alla lukter i världen utanför, är luktsinnet färdigutvecklat nu.

13 december 2017

När du är gravid i vecka 15 börjar barnets luktsinne utvecklas

Nu är allt på plats för din bebis luktsinne. Bröstkorgen höjer och sänker sig oregelbundet, vilket betyder att hon eller han andas in fostervatten. Genom de aromatiska molekylerna i fostervattnet kan barnet känna ”lukten” av den omgivande miljön i din kropp. Men hon eller han kan inte uppfatta lukter på riktigt förrän i den sjunde graviditetsmånaden, när nervsystemet är tillräckligt utvecklat. Grunden för detta börjar att utveckla sig redan nu när du är gravid i vecka 15 vilket innebär ännu ett spännande steg i utvecklingen.


Din kropp, dina känslor

Du är nu gravid i vecka 15, har inte haft din mens på 17 veckor och kommer att träffa ditt barn om ungefär 24 veckor. Kanske känns det helt underbart att vara gravid och du är full av energi och förväntan. Eller så är du en aning överväldigad av känslan att din kropp inte längre tillhör dig. Vet du vad? Det är lika normalt, oavsett vad du känner. Prata med din barnmorska om du är nere. Du är inte den första och kan få hjälp att känna dig som dig själv igen.


Gravid vecka 15, vad ska du äta?

Lider du av förstoppning? Det är vanligt under graviditeten, men som tur är finns det knep att ta till. Drick mycket vatten och ät massor av fibrer, som du hittar i bär, frukt, grönsaker och fullkorn. Om det inte hjälper, kan du prova att strö lite kli över flingorna eller gröten varje morgon. Det finns många tips och tricks att ta till och du är långt från den första om det är så att du upplever problem. Var inte nervös för det och tveka inte att prata med din barnmorska om problemet inte försvinner.


Tips och vanliga funderingar under graviditeten

Sex under graviditeten. Är det något du funderat på? Först och främst behöver du inte oroa dig över att det kommer att skada din ofödda bebis på något sätt – han eller hon blir inte påverkad. Sex eller inte handlar snarare om vad du har lust till. Vissa kvinnor är så upptagna av sin graviditet att de inte känner för att ha sex. Dessutom kan underlivet påverkas av hormonförändringarna. Eller så har din partner svårt för att anpassa sig till allt nytt som händer. Å andra sidan upplever många par att sexlivet blir mer intensivt än vanligt under graviditeten. Ni behöver inte skydda er – du lär ju inte bli mer gravid! – och du kan få ökad sexlust, samtidigt som din partner kanske tycker att dina mjukare former och större bröst gör dig ännu mer attraktiv.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se
 

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.