Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 14

Gravid vecka 14

Tänk vad tiden går. Din bebis är nu lika stor som en grapefrukt! Har du känt några sparkar än? Om inte så kommer du göra det nästa vecka.

14 december 2017

NU BÖRJAR BARNET RÖRA PÅ SIG

Den här veckan börjar ditt barns känsla för beröring falla på plats. Han eller hon kan öppna och stänga munnen, till och med rynka pannan! Benen är nu längre än armarna och de olika hudlagren utvecklas allt mer. Sköldkörteln fungerar och producerar sköldkörtelhormon för fullt. Från och med den här veckan börjar din bebis bli mer aktiv därinne. Om du inte känt rörelserna än så kommer du göra det mycket snart!

MÅ BRA OCH BELÖNA DIG SJÄLV

Om du mår bra nu, de flesta kvinnor gör det nu under andra trimestern, passa på att njuta av och utnyttja det. Det här är en bra tid att resa och göra roliga saker med din partner, vilket du kan få svårare att göra senare i din graviditet. Det är också ett perfekt tillfälle att belöna dig själv – du kom över det första hindret! Gör ett besök hos frisören, gå ut med vänner, gör sådant som du tycker är kul helt enkelt.

SOCKERSUG KAN MINSKAS MED FRUKT

Dras du med mer sockersug än vanligt? En dessert då och då är självklart helt ok, men försök gärna hålla nere på vitt socker så mycket som möjligt. Ersätt kakor och godis med torkad frukt, eller färsk frukt för den delen. Ett annat tips är frysta eller färska bär med naturell yoghurt, kanske lite honung över, så gott! Kom ihåg att äta regelbundet med små mellanmål mellan frukost, lunch och middag, så är det lättare att hålla blodsockret i schack och hålla sockersuget borta.

RESOR UNDER GRAVIDITETEN

Funderar du på att åka på semester och undrar om det går bra? Inga problem. Både i fjärde och femte månaden är det helt ok att resa längre sträckor. Tvärtom – passa på nu, sedan blir det svårare! Tänk bara på att ta lite pauser då och då för att ställa dig upp en stund så att benen aktiveras. Graviditet kan öka risken för blodproppar om du sitter för länge i en och samma position, speciellt om du flyger. Men så länge du sträcker på benen lite då och då, kanske strosar lite, är det ingen fara. Att resa till varma, exotiska länder är ingen fara i sig men det kan vara mindre trevligt med svullen mage. Det kan även vara värt att kolla upp landets sjukvård så att hygienen är ok. Det är något som kan vara skönt om du mot förmodan skulle behöva vård. Behöver du vaccineras innan resan eller ta medicin för åksjuka? Prata med din barnmorska innan så att det är ok!

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.