Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 11

Gravid vecka 11

 Om du hade kunnat se inuti magen så skulle du nu se små, små hår som växer fram på ditt barns ögonbryn och överläpp, så kallade lanugobehåring!

2 december 2017

FULL AKTIVITET I GRAVIDITETSVECKA 11

Ditt barn är nu imponerande 4 cm från topp till tå, ungefär lika stor som en mindre tomat. Under denna veckan råder det full aktivitet där inne. Nervcellerna fortsätter att föröka sig, även om det fortfarande inte finns någon koppling mellan dem i hjärnan riktigt än. I ryggmärgen däremot, börjar nervbanorna sättas på plats i och runt bebisens muskler. Detta betyder att din bebis alldeles snart kommer att visa upp reflexrörelser därinne.

EN PÅTAGLIG VIKTÖKNING ÄR HELT NORMALT

Nu börjar möjligen byxorna bli lite trånga i midjan och bh:n börjar bli aningen för tajt. De flesta gravida har gått upp 1-2 kg i vecka 11. Intressant nog utgör själva barnet den minsta delen av viktökningen. Han eller hon är fortfarande en lättviktare på ca 10 gram. Merparten av vikten utgörs av din livmoder som växt samt moderkakan och fostervattnet.

KALCIUM & VITAMIN D ÄR VIKTIGT NÄR DU ÄR GRAVID I VECKA 11

För att hålla din benmassa i god kondition, är det viktigt att du äter mat som garanterar dig och din bebis att få tillräckligt med kalcium. Förutom i mjölk och mejeriprodukter hittar du kalcium i gröna bladgrönsaker (såsom spenat) och i sesamfrön. En del kranvatten är rikt på kalcium, särskilt ”hårt” vatten. Först och främst är det viktigt att du får i dig kalcium och vitamin D via maten, räcker inte det så kan du behöva ta vitamintillskott. Diskutera med din barnmorska om vad just du behöver.

ALLT SMAKAR INTE SOM VANLIGT - HÄR ÄR LITE TIPS

Känns det precis som att du har bytt ut dina smaklökar på sistone? Inget smakar som vanligt, saker som du gillat förut har blivit motbjudande och sådant du inte gillat förut ger dig nu cravings? Helt normalt! Särskilt mat med stark lukt är vanligtvis motbjudande såhär i första trimestern. Strunta i den maten och välj något annat som ger dig ungefär samma näringsinnehåll. Viktigaste är att variera din kost så att du får i dig de vitaminer och essentiella fettsyror du behöver.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Välj en viss vecka

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.