Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Gravid i tredje månaden (vecka 9–12)

Gravid i vecka 9 - den tredje månaden (vecka 9-12)

 

Ditt barns ansikte blir mer och mer markerat: ansiktsskelettet får sin slutliga form, läpparna och ögonbrynen är definierade och ögonen är nu täckta av ögonlock.

måndag, juni 12th, 2017

Var i utvecklingen är mitt barn?

Hjärtat börjar slå regelbundet. Det slår med en hastighet av 110 till 170 slag i minuten, mycket snabbare än ditt eget hjärta. Det kan till och med slå snabbare under och efter ansträngning, det vill säga efter rörelser eller stimulans av exempelvis ljud och ljus. Barnets nervceller fortsätter att förökas med exponentiell hastighet vilket kan leda till reflexartiga rörelser som du inte märker ännu. Barnet vrider på huvudet och rör armar och ben. Från nionde veckan och framåt börjar anlagen för tungans smakceller att framträda. Munnen öppnas och stängs och barnet börjar svälja fostervatten som kommer att utsöndras genom dess njurar som urin.

Mina goda matvanor

Nu ökar barnets tillväxthastighet. En varierad och balanserad kost täcker ditt energibehov via protein, fett och kolhydrater. Om du är vegetarian eller sällan äter kött ska du tänka på att äta av andra proteinkällor som ärt- och baljväxter. Kombinera baljväxter med spannmålsprodukter och mejeriprodukter så tillgodoser du dina och ditt barns näringsbehov. Är du vegan kan du behöva ta hjälp av en dietist för att säkerställa att du får i dig rätt mängd av alla näringsämnen.

Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium. För att säkerställa att du inte tömmer ditt eget benvävnadskapital är det viktigt att dricka mjölk och äta mejeriprodukter som fil, yoghurt och hårdost. Fyra portioner mejeriprodukter (till exempel 2 glas mjölk, 1 portion yoghurt /fil och ost på smörgåsen) kommer att hjälpa till att täcka dina behov. Kalcium finns också i vissa frukter och grönsaker.Spenat, broccoli, krasse, brytbönor innehåller alla kalcium, men det är svårt att få i sig tillräckligt med kalcium från dessa källor. I ärt- och baljväxter, mandel, sesamfrön och sardiner i olja finns det också kalcium men i mindre mängd. Fråga din barnmorska om du undrar om du får i dig alla näringsämnen du behöver.

Motvilja mot viss sorts mat och avsmak mot att äta är vanligt under de tre första månaderna du är gravid. Orsaken är hormoner, en omvälvning som leder till att dina sinnen överreagerar på lukter och smaker. Det är därför du inte ska oroa dig om du känner avsmak vid tanken på till exempel fisk. Det räcker att äta andra livsmedel som innehåller protein: kycklingbröst, ägg och kokt skinka. Du kan också laga till fisken på ett annat sätt för att maskera doften: till exempel i en soppa. Och som tur är går det över!

Vid slutet av tredje månaden kommer besvären som du kände av i början av graviditeten att gradvis försvinna. Se till att få tillräckligt med frisk luft. Gå ut och promenera i friska luften även om det är mulet och grått.

Tänk på att...

 • Ta ditt folsyratillskott.

 • Äta fisk - gärna 2-3 ggr i veckan Men undvik fisk från Östersjön, vissa insjöfiskar och stora djuphavsfiskar. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida för en lista över vilka fisksorter du bör undvika.

 • Undvika rått, gravat och kallrökt Både kött, fisk och skaldjur. Sushi går däremot bra så länge den är nytillagad och gjord på färsk fisk.

 • Undvika opastöriserade mejeriprodukter, t. ex vissa ostar.

 • Kött ska vara helt genomstekt Ingen råbiff, rosa oxfilé eller carpaccio.

 • Dricka mycket. Försök att dricka minst 1,5 l vatten om dagen (mer på varma sommardagar).

 • Undvika alla alkoholhaltiga drycker.

 • Dricka högst 3 koppar kaffe eller svart te om dagen.

 • Energidrycker innehåller koffein och dessutom mycket socker.

Läs mer

Min Nestlé Club

Att ha ett litet barn är underbart, men att vara förälder innebär också utmaningar och en hel del stress. Som medlem i klubben får du ta del av tips och idéer anpassade efter ditt barns ålder. Dessutom kan du beställa gratis smakprov samt få unika rabatter och erbjudanden.

 • Personligt innehåll anpassat efter ditt barns ålder
 • Gratis smakprov
 • Rabatter och erbjudanden

Bli medlem

Läs även