Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tillbaka till trimestrar

341650

341651

341652

Dela denna Artikel
X
Gravid vecka 12

Gravid vecka 12

Grattis! Du har kommit till slutet av din första trimester. Du är nu gravid i vecka 12, och barnet utvecklas mer och mer.

1 december 2017

NU KAN DU SE BARNETS ANSIKTE  

Såhär i slutet av första trimestern kan du äntligen se ditt barns ansikte! Och ärligt talat, hur sött är det inte? Benmärgen är nu tillräckligt utvecklad för att producera sina egna röda blodkroppar och kommer från och med nu ta över levern, vilket den sedan kommer att fortsätta med under resten av barnets liv. Om din bebis är en pojke har han redan fått en penis som är fullt synlig på ultraljud. Vill du inte veta könet förrän vid födseln, berätta det för barnmorskan innan ultraljudet så att hon inte förstör spänningen!

GRAVID I VECKA 12 - MINDRE ILLEMÅENDE

Goda nyheter – nu är tiden då de flesta blivande mammor äntligen blir av med sitt illamående. En annan god nyhet – längtar du efter att känna din bebis röra sig därinne så kan vi glädja dig med att det händer alldeles snart. Oftast sker det i fjärde månaden. Oroa dig inte om det inte händer omedelbart, särskilt inte om du är förstföderska. Kanske det bara är så att du inte riktigt vet hur det ska kännas. Vi kan meddela att det inte känns som en stor jordbävning i alla fall utan mer som små fjärilar som fladdrar i magen. Klappa din mage när du känner det för att säga hej tillbaka!

B-VITAMIN OCH FOLSYRA ÄR VIKTIGT

Vill du hjälpa till i utvecklingen av din bebis hjärna? Se till att få i dig tillräckligt med B-vitamin, folsyra och essentiella fettsyror. Du hittar B-vitamin i vetemjöl, fisk och ägg. Folsyra, som är viktig under hela graviditeten, finns i gröna bladgrönsaker som spenat. Essentiella fettsyror hittar du i fet fisk och oljor gjorda på till exempel valnöt eller raps. Om du är osäker på hur du inkluderar rätt sorts mat i din kost, fråga din barnmorska.

SJUKDOM UNDER GRAVIDITETEN - TIPS

Många kvinnor undrar vad som kan hända om de blir sjuka under tiden de är gravida. Du kan pusta ut – en vanlig förkylning eller lättare magbesvär påverkar inte ditt ofödda barn på något sätt. Det är ändå viktigt att du informerar din barnmorska när du är sjuk, oavsett hur lindrig sjukdomen är, så att hon kan välja en medicin som inte skadar barnet. Laborera inte med medicinering på egen hand.

Läs mer om kost på livsmedelsverket.se

Läs mer

Läs även
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.