Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dela denna Artikel
X
Börja med smakportioner

Börja med smakportioner

De allra flesta barn klarar sig alldeles utmärkt på bröstmjölk de första 6 månaderna. Men om ditt barn verkar nyfiket på att prova annan mat kan du tidigast från 4 månader testa att ge små smakportioner av annan mat. Det är viktigt att smakportionerna bara är små, endast ett par små skedar, för att låta barnet vänja sig vid nya smaker och konsistenser. Smakportionerna ska inte ersätta någon del av amningen. Ta god tid på er och låt barnet bestämma takten.

6 juni 2017

Vad kan man ge?

Idag finns ingen rekommendation att man måste börja med något speciellt, men kokta mosade rotfrukter, bärmos eller pyttelite gröt kan vara bra att börja med. Eftersom små barn, precis som lite större, tycker om söta smaker kan det vara bra låta ditt barn smaka och vänja sig vid rotfrukter och grönsaker innan du introducerar frukt och bär.

Barnet kan också få testa något av det man själv äter om det är väl mosat och inte innehåller salt. Man kan blanda med bröstmjölk (eller modersmjölksersättning om barnet får det), som är en smak barnet känner igen.

Gluten

Gluten finns i vete, råg och korn samt små mängder i havre. Låt barnet långsamt få introduceras till gluteninnehållande mat som gröt, välling, bröd, smörgåsrån, pasta och bulgur. Att långsamt öka mängden mat med gluten kan minska risken med att barnet får celiaki (glutenintolerans).

Det är bra att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första levnadsår även om du själv är allergisk eller har celiaki. Detta gäller även mat med gluten, fisk, ägg och jordnötter.

Checklista för att börja med smakportioner:

  • Barnstol som ditt barn kan sitta bra i. Använd kudde runt barnet tills han eller hon kan sitta själv.
  • Haklapp i tyg, silikon eller plast – se vilken som passar ditt barn bäst.
  • Sked i plast eller gummi som passar till barnets mun och hur ni väljer att sitta vid bordet.
  • Djupa tallrikar i plast, gärna med silikon på undersidan så att den inte glider på bordet.
  • Extra tvättlappar till att tvätta barnet med direkt efter måltiden.
  • Plastunderlägg till matbordet för när barnet börjar äta själv. Det kan vara svårt att få bort färg från tomatsås och frukt från bordet.
  • Små plastburkar för matrester till lagring i kyl eller till att ta med på utflykt.
  • Plastmugg eller pipmugg – se vad som passar ditt barn bäst.

Läs mer

Läs även
Mammorna noterar denna artikel 0/5
avatar
Sök

Har du fortfarande inte hittat
vad letar du efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.