Föräldrar i Sverige får rådet att börja med D-droppar redan några veckor efter att barnet är fött, för att bygga upp bebisens benvävnader. D-droppar bör ges fram till att barnet är 2 år, eventuellt ännu längre om man har mörk hudfärg, eller har begränsade möjligheter att exponera huden för solljus. Om man har mörk hudfärg skyddar pigmentet mot solens exponering och hindrar att D-vitamin bildas.
D-vitaminrik mat
D-vitamin bildas vid hudens exponering i solen. Eftersom Sverige är ett solfattigt land är det framförallt under sommarhalvåret som vi kan ombilda de ultravioletta strålarna till D-vitamin. Därför blir det D-vitamin vi får via maten också en viktig källa.
-
Förutom D-dropparna till de små, finns vitaminet i: Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin medan ägg och kött innehåller en lägre mängd.
-
Magra mjölksorter, margarin och matfettsblandningar berikas med D-vitamin eftersom det naturliga D-vitamin som finns i fettet försvinner när mjölken avfettas.
-
Produkter anpassade för små barn, som exempelvis gröt, välling, tillskottsnäring och juniormjölk, är också berikade med bland annat D-vitamin.
Innehållet av D-vitamin i bröstmjölk är lågt.
Kan man ge för mycket D vitamin?
Det är aldrig bra att överskrida rekommendationerna under någon längre tid, även om inte D-vitamin ger några kända förgiftningssymtom.
Det rekommenderade intaget för barn upp till 2 år är 10 mikrogram per dag. Under barnets första två år behöver det extra D-vitamin i form av fem D-droppar varje dag, året runt. Man bör ge D-droppar från och med att barnet är en vecka gammalt.
Under sommarhalvåret samlar man på sig ett D-vitaminförråd. Lite äldre barn får gärna vara ute mycket utan att exponeras för direkt solljus, det vill säga, kläder, solhatt och solskydd är viktigt!